Skolebygning forventer DGNB Guld

Adserballe & Knudsen opfører en klubtilbygning for Frederiksberg Kommune, der skal opnå en DGNB guld-certificering.
Adserballe & Knudsen etablerer ny klubbygning på 929 kvadratmeter. som skal integreres i skolens større bygningskompleks mellem Bülowsvej, Thorvaldsensvej og Rosenørns Allé. Visualisering: Primus Arkitekter.
Adserballe & Knudsen etablerer ny klubbygning på 929 kvadratmeter. som skal integreres i skolens større bygningskompleks mellem Bülowsvej, Thorvaldsensvej og Rosenørns Allé. Visualisering: Primus Arkitekter.

Om projektet

  • Bygherre: Frederiksberg Kommune
  • Totalrådgiver: Primus Arkitekter
  • Ingeniør: Okholm
  • Landskabsarkitekt: Sted
  • Hovedentreprenør: Adserballe & Knudsen

Skolen ved Bülowsvej og den tilknyttede klub forventes at have et stigende elevtal i de kommende år, hvor skoledistrikterne justeres på grund af kapacitetspres på andre skoler i området. Derfor har kommunen besluttet at etablere en ny klubbygning på i alt 929 kvadratmeter. som skal integreres i skolens større bygningskompleks.

Projektet skal være med til at opfylde målene i den kommunale strategi om at øge livskvaliteten i hverdagen og positionere Frederiksberg som klimaby for fremtiden. Bæredygtighed har således været et centralt styrings- og udviklingsværktøj for projektet, der skal opnå en guld-certificering under DGNB-systemet.

Klubbygningen søges præcertificeret til guld på baggrund af hovedprojektet fra Primus Arkitekter, og når byggeriet er afsluttet, vil den endelige certificering foreligge.

FSC-certifiseret træ

– Vi skal opnå en DGNB-certificering til guld, så det stiller store krav til affaldssortering, energiforbrug og materialevalg. Som byggeledelse gennemgår vi datablade og materialelister fra vores underleverandører ned til mindste detalje, så uanset om det er søm, fuge, maling eller rørtyper, ved vi nøjagtigt, hvad der går ind i det her byggeri. Vi anvender kun FSC-certificeret træ og materialer med lav afgasning for at skabe et bedre indeklima, og vi monitorerer vores egen co2-udledning under hele udførelsesperioden, siger byggeleder Lasse Christian Gjersøe, Adserballe & Knudsen.

For at opnå guldcertificering skal projektet leve op til en række både kvalitative og kvantitative kriterier. Den opnåede kvalitet bliver beskrevet, vurderet og verificeret igennem målinger af bl.a. lufttæthed, fugtindhold og akustiske forhold. Da projektændringer undervejs i byggeforløbet kan have indvirkning på projektets score, er der løbende en tæt dialog med totalrådgiverens DGNB-auditor.

Smidig proces

For at skabe en arkitektonisk sammenhæng mellem skolens bygninger er der valgt en facadeløsning bestående af lette elementer med genbrugsmursten som overflade. De leveres i systemleverance, så de samlede elementer blot skal monteres på pladsen. Der er en del runde hjørner i projektet og meget begrænset plads at bygge på, og det stiller store krav til både projektering og koordinering.

– Vi har en meget lille byggeplads, så vi arbejder i stor stil med lean-principper og just-in-time leverancer. Når der ikke er plads til oplagring, så skal leverancerne komme i det sekund, man har brug for dem, og det er klart, at det stiller store krav til planlægningen og koordineringen på pladsen. Vi holder indledende møder med de leverandører, der har fælles grænseflader, så vi fra begyndelsen er helt enige om, hvad der skal ske. Det giver os en mere smidig byggeproces, fortæller Lasse Christian Gjersøe.

Om projektet

Bygningshøjderne spænder fra tre til fem etager med tagterrasse på bygningens lave del. Der udføres udearealer, som omfatter et forareal på 210 kvadratmeter, en gårdhave samt en taghave. Der opføres et tagterrassedæk, der udgør 28 kvadratmeter af taghaven. Forarealet bliver indrettet som ankomstområde, hvor bygningens facade mod Fuglevangsvej begrønnes med klatre- og slyngplanter.

Ind mod skolegården etableres en gårdhave med stort terrassedæk i træ samt udendørs køkken, nyttehave og spisepladser. Fra gårdhaven er der forbindelse til skolegården via et gårdrum for skolens personale, som ligger mellem klub og skolegård. Tekniske anlæg og teknikhus er en integreret del af bygningens helhedsgreb og arkitektur og er placeret på bygningens femte etage.

Projektet udføres i hovedentreprise med en entreprisesum på ca. 23,6 mio. Fra starten har der været et tæt og konstruktivt samarbejde mellem byggesagens aktører, som udover Adserballe & Knudsens byggeledelse består af bygherre Frederiksberg Kommune, totalrådgiver Primus Arkitekter, ingeniør OKHOLM, landskabsarkitekt STED og DGNB-auditor Charlotte Falstrup.

Vi har en meget lille byggeplads, så vi arbejder i stor stil med lean-principper og just-in-time leverancer.

Relateret indhold