Se billederne: 18 tons søjler og 48 tons etagedæk ankommer til Danmarks største kontorhus i træ

Træsøjlerne og dækkene er begyndt at ankomme på pladsen til byggeriet af Danmarks største kontorhus med bærende konstruktioner i træ - med plads til 1.600 mennesker.
Foto: Dansk Drone Netværk.
Foto: Dansk Drone Netværk.

Om projektet

  • Både limtræet til søjlerne og etagedækkene er lavet af gran.
  • Det leveres af HESS Timber GmbH, der er en del af Hasslacher Group og er samlet af træ fra enten Østrig, Tyskland, Slovenien, Italien, Tjekkiet, Slovakiet, Finland, Sverige eller Norge.
  • NCC er totalentreprenør, C.F. Møller Architects har tegnet huset, og Artelia er rådgivervirksomhed på det. Bygningen bliver på 31.000 m2 i seks etager og plads til 1.600 medarbejdere.

De første træsøjler og etagedæk er nu ankommet til byggeriet af landets største kontorhus i træ, Woodhub.

I første omgang er der tale om 60 elementer i form af søjler og bjælker svarende til 40 kubikmeter færdigt træ på 18 tons. Dertil 48 tons etagedæk svarende til ca. 100 kubikmeter træ.

Fabrikken ligger i de østrigske bjerge. Foto: NCC
Fabrikken ligger i de østrigske bjerge. Foto: NCC

– Vi har glædet os som små børn, så det er bare fantastisk at se træet komme; nu er vi rigtigt i gang. Det her bliver jo et ikonisk byggeri, og vi vil se det rejse sig i takt med, at træet ankommer, for vi monterer nærmest direkte fra lastbilerne, siger Lars Ørvad Nielsen, sektionsdirektør i NCC Building i Vest.

Ny opmærksomhed og viden om træ

Formålet med at bygge i træ har fra Bygningsstyrelsens side været at påvirke byggebranchen, så træ kommer til at spille en større rolle i fremtidens byggeri.

Foto: Dansk Drone Netværk.
Foto: Dansk Drone Netværk.

Foto: Dansk Drone Netværk.
Foto: Dansk Drone Netværk.

– Bygningsstyrelsens udbud med krav om bærende konstruktioner i træ er ganske visionært, og det vil helt sikkert både skabe ny opmærksomhed og viden om træ som byggemateriale. På den måde vil projektet være med til at flytte branchen mod i højere grad at vælge at bygge i træ, så det bliver mere naturligt at tænke træ som et alternativ og supplement til de mere traditionelle byggematerialer som stål og beton, siger Kristian Fuglsang, projektchef i Bygningsstyrelsen.

Et hus med særlig stemning

Bygningsstyrelsen lægger vægt på, at det kommende kontorhus understøtter værdier som tilgængelighed og åbenhed.

Fællesfaciliteterne sørger for, at husets brugere færdes i et hus med en særlig stemning. Det hele bliver hjulpet på vej af trækonstruktionerne, som i videst muligt omfang skal være synlige.

Huset har plads til 1.600 mennesker, som skal arbejde i de otte statslige institutioner, der flytter ind. Kontorknudepunktet bliver på seks etager og kommer til at sætte helt nye standarder for byggeri herhjemme.

Arbejdet forventes afsluttet i første halvdel af 2025.

Relateret indhold