Når der fredag den 27. februar er rejsegilde på det C. F. Møller-tegnede kollegie ved Syddansk Universitet i Odense, er det med udsigt til, at byggeriet står klar til at huse studerende til september i år. Den bærende ide bag byggeriet er attraktive fællesskaber, og det kommer til udtryk ved, at de 250 studenterboliger er placeret i tre forbundne 14-etagers tårne, der er samlet omkring en fælles kerne.
Det skal dels give en nærhed, dels gøre det det muligt at samle boligerne i mindre fællesskaber på syv værelser i hvert tårn, mens de 21 værelser på hver etage skal være fælles om det store opholds- og køkkenområde i midten af byggeriet. Samtidig er der tænkt på at skabe balance mellem fællesskabet og behovet for at være privat.
Når man bevæger sig ud fra værelset, skifter arealerne gradvis karakter. I den centrale kerne deltager alle i fællesskabet.
Julian Weyer Arkitekt, C.F. Møller
Alle deltager i fællesskabet
– Yderst har vi derfor placeret kollegieværelserne. Når man bevæger sig ud fra værelset, skifter arealerne gradvis karakter – først kommer et semiprivat område, der fungerer som socialt mødested og studiezone for de syv værelser, og siden køkkenet i den centrale kerne, hvor alle deltager i fællesskabet, siger partner og arkitekt Julian Weyer fra C.F. Møller.
Fællesarealerne knytter sig ikke kun til boligetagerne. De kommer også til at optage stueplanet samt den øverste etage med grupperum, studiepladser og festsal, og endelig er der tagterrasser i flere niveauer. Med egen park og lille sø kommer kollegiet til at føje sig ind i det omkringliggende landskabs fredede skovareal, som ligger mellem kollegiet og universitetet.
Alle værelserne har egne altaner, der også har en energimæssig funktion. Altanerne ligger nemlig trukket ind og skygger for solindfaldet i de varme måneder. I det hele taget er der lagt vægt på lavenergi-byggeri, og kollegiet opfylder kravene til Lavenergiklasse 2020.
Kollegiet opføres med støtte fra A.P. Møller Fonden. C.F. Møller er totalrådgiver på kollegiebyggeriet i samarbejde med C.F. Møller Landscape og Niras.