Rambøll præsenterer fremtidens fleksible familieboliger

Et alternativ til at skifte boligen ud rammer nu boligmarkedet. Rambøll har udviklet en række fleksible boliger til nutidens børnefamilie, hvor arealet og placering af døre, vægge og vinduer let kan ændres, når familiens behov skifter.
Mellem boligerne kan der laves forskellige fællesfaciliteter som eksempelvis legestue, teenagestue, økologisk madmarked eller gæsteværelse. Der er også nogle mikroboliger til dem, der har brug for en midlertidig løsning. Illustration: Rambøll.
Mellem boligerne kan der laves forskellige fællesfaciliteter som eksempelvis legestue, teenagestue, økologisk madmarked eller gæsteværelse. Der er også nogle mikroboliger til dem, der har brug for en midlertidig løsning. Illustration: Rambøll.

Udpluk af undersøgelsens resultater

  • Familiernes boligbehov ændrer sig, fra når børnene er små til de bliver til teenagebørn. Familierne ønsker derfor, at rummene let kan gøres større og mindre. Det kan løses med fleksible vægge, særlige møbler og kreative boligløsninger.
  • Flere sammenbragte familier har et skiftende antal børn hver anden uge. De vil derfor have en bolig, der gør det muligt at være mange sammen.
  • Placering er meget vigtigt. Informanterne fortæller, at nærheden til by-funktioner vil gøre det nemmere for dem at dyrke motion, spise økologisk mad eller købe noget de mangler i kiosken om aftenen.
  • Mange informanter fortæller, at det skal være let at kunne være social, når børnene er puttet efter kl. 20. Flere kunne også godt tænke sig at have adgang til et uforpligtende hverdagsfællesskab – både for børnene og forældrene.
  • Flere interviewede fortæller, hvor vigtigt det var at forældrene kunne finde boliger ved siden af hinanden da de blev skilt. Afstanden mellem mors hjem, fars hjem og skolen er en central behandling i boligens placering.

44 procent af danskerne lever i dag ikke i en kernefamilie med mor, far og børn, ifølge Danmarks Statistik. Og familieformerne ændrer sig hele tiden: Folk bliver skilt, finder en ny partner med bonusbørn eller børnene flytter hjemmefra. Men det er både dyrt og besværligt at skulle finde ny bolig, når familieforholdene ændres.

– Rambølls bæredygtige boligkoncept ‘MetaBolig’ for fremtidens familiebolig møder netop disse behov og er udviklet af Rambøll – Arkitektur & Byudvikling i samarbejdet med projektets følgegruppe Scandibyg og Bo-Vest. Det er en række bæredygtige boliger, som er tegnet, så døre, vægge og vinduer kan flyttes, og boligens indretning of størrelse kan følge familiens livssituation, siger arkitekt og markedschef Ofri Earon hos Rambøll og føjer til:

– Konceptet kan bygges hvor som helst – i byen eller forstaden. Som et svar til familiernes ønsker skal placeringen være i det eksisterende byggede miljø med en god forbindelse til det lokale fællesskaber og by-funktioner. Konceptet er derfor udviklet som en fortætning og forbedring af det fysiske og sociale miljø.

Boligerne er skabt i tæt samarbejde med en lang række børnefamilier. Rambøll har nemlig undersøgt boligbehovet hos enlige og sammenbragte familier. Den kvalitative undersøgelse er lavet hos 38 familier og giver et indblik i familiernes udfordringer og ønsker til fremtidens bæredygtige familiebolig.

Undersøgelsen viser, at familierne ikke ønsker samtalekøkken, carport og vinkelstue, som man ellers skulle tro. De ønsker i stedet mulighed for socialt samvær, god placering, en nem hverdag og adgang til en bolig, som let kan ændres over tid, så antallet af værelser, boligarealet og muligheden for fællesskab let kan justeres op og ned alt efter det nuværende behov, og hvordan familiestrukturen ændrer sig.

Relateret indhold