Politikere vil have metro til Amager

Fra 2035 kan det blive lettere for københavnere og turister, der opholder sig på Islands Brygge eller Amagerbrogade, at komme rundt i hovedstaden.
Ved at rykke linjen sydligt under Amager kommer der metro til dele af byen, der i dag ikke er metrobetjent. Foto: Gettyimages.
Ved at rykke linjen sydligt under Amager kommer der metro til dele af byen, der i dag ikke er metrobetjent. Foto: Gettyimages.

Partierne bag aftalen om Lynetteholm på Københavns Rådhus ønsker, at en ny metrolinje skal indgå i den kommende høring af metro til Refshaleøen og Lynetteholm. Derfor vil de nu undersøge om den kommende metrolinje kan udvides, så den går fra Hovedbanegården og samtidig betjener nye områder på Islands Brygge og Amagerbrogade.

– I dag er dele af Amager dårligt dækket, og metroen er blevet så populær, at vi har et problem med trængsel under havnen. Derfor synes vi, at den nye Metroforbindelse til Refshaleøen og Lynetteholm ikke bare skal betjene de nye byudviklingsområder med god kollektiv transport – den skal også styrke den kollektive trafik, så København bliver mere lige, mere fælles og mere grøn, siger overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S).

51.000 beboere, arbejdspladser og studiepladser

Linjeføringen er med ni stationer et udvidet alternativ til den linjeføring, som ligger i statens infrastrukturplan, som rummer fire – og med estimeret 13,7 mia. kroner er den også mere end dobbelt så dyr.

Den nye linje vil løbe fra Københavns Hovedbanegård via Bryggebroen og DR-byen over Amagerbrogade op til Refshaleøen og videre over til Kløverparken og Lynetteholm. Ved at rykke linjen sydligt under Amager kommer der metro til dele af byen, der i dag ikke er metrobetjent. Den nye linje vil betjene mere end 51.000 beboere, arbejdspladser og studiepladser i 2035 og løse kapacitetsudfordringen i den eksisterende metro under havnen.

Linjen kan udvides etapevis og på sigt dække store rejsemål så som Indre Nørrebro og Rigshospitalet. Samtidig kobler forbindelsen Refshaleøen og Lynetteholm på alle de eksisterende metroforbindelser samt til fra Københavns Hovedbanegård.

Metrolinjen sendes i offentlig idéfasehøring til september.

Hvilken linje, der skal anlægges, skal besluttes i 2025 og forventes at stå færdig i 2035.

Partierne i forligskredsen er Socialdemokratiet, Konservative, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Relateret indhold