Mange fugtskader i badeværelser og andre vådrum stammer fra utætte afløbs- og vandinstallationer – ofte som resultatet af mangelfuld projektering, uhensigtsmæssige rørgennemføringer i områder med stor vandpåvirkning, skader på tomrør, som er ført skjult i vægge, f.eks. efter udskiftning af PEX-røret – eller forkert udførelse.
– Derfor er det vigtigt at være opmærksom på krav til gennemføringer af rør i vægge og gulve i vådrum samt montering og fastgørelse af rørbøsninger, koblingsdåser og afløbskoblinger, som erfaringsbladet ’Gennemføring af rør i vådrumsgulve og -vægge’ fra Fonden Byg-Erfa behandler, siger Martin Morelli, der civilingeniør, ph.d. og ansat i Bunch Bygningsfysik – og en af flere forfattere af omtalte erfaringsblad.
Krav og anbefalinger
Kravene til rørgennemføringer i vådrum, der stammer fra Bygningsreglementet og div. SBi-anvisninger, betyder, at rørgennemføringer i gulve og vægge bør begrænses til det absolut nødvendige. Rørgennemføringer i gulve skal være vandtætte, og rørgennemføringer i vægge skal være vandtætte i den vandbelastede del af vådrummet, dvs. i vådzonen.
– Det anbefales dog, at alle rørgennemføringer i vådrum udføres, så de er vandtætte, da der f.eks. ved rengøring med håndbruser kan være vandpåvirkning over alt i rummet. Desuden må der forventes høj relativ luftfugtighed, som kan medføre fugttransmission, siger Martin Morelli.
Opgraderer slidt boligområde for 300 mio. kr.
Han tilføjer, at der ikke må være rørgennemføringer i den vandbelastede del af gulvet – dvs. i og omkring bruseniche eller badekar samt nær gulvafløb. Desuden bør der i resten af gulvet kun udføres gennemføringer, når anden rørføring ikke er mulig – f.eks. ifm. renoveringsopgaver, anviser erfaringsbladet. Mest hensigtsmæssigt føres rør i skakte, så der kun er gennemføringer i skaktvægge.
Gennemføring og fastholdelse
Erfaringsbladet påpeger, at der for alle typer gennemføringer gælder, at der skal sikres tæthed mellem gulv og væg og det rør, eller kanal), som føres igennem.
Det kræver, at bøsninger eller tilsvarende skal slutte tæt til rør, der føres ubrudt gennem væg eller gulv – og at bøsninger eller tilsvarende skal sluttes vandtæt til konstruktionen, f.eks. en vandtætningsmembran på væg og/eller gulv.
Kæmpe potentiale for nye boliger i den eksisterende bygningsmasse
– Bøsninger skal slutte tæt til væggens eller gulvets færdige overflade. For at muliggøre udskiftning af rør, der er ført gennem gulve eller vægge i vådrum, skal der så vidt muligt bruges koblingsdåser, rørbøsninger eller afløbskoblinger. Hvis der ikke anvendes korrekte løsninger, er der stor risiko for skader på omkringliggende konstruktioner, siger Martin Morelli og taler videre om fastholdelse:
– Alle gennemføringer i vådrum skal fastholdes, så de kan holde til deformation, f.eks. forårsaget af temperaturvariationer og mekaniske belastninger ifm. den daglige brug. I massive vægge, f.eks. murværk eller beton, sikres forsvarlig fastholdelse ved indmuring eller faststøbning af koblingsdåser, siger han.