I stedet for at udskifte ovenlysvinduer på eksisterende skoler, institutioner og i virksomhedshaller kan en forsats med fordel monteres som et billigt alternativt, der sikrer et minimalt varmetab. Virksomheden KSK har udviklet et nyt slags forsatselement med termokanalplader i tre lag, der kombinerer en lav pris med en høj isoleringsevne. KSK viste produktet frem ved virksomhedens stand på årets Building Green i Forum.
– Det er en lavteknologisk løsning, vi har udviklet, men det løser problemet med højt varmetab i ældre bygninger med ovenlysvinduer, siger direktør i KSK, Chris Kristensen.
Forsatselementet, virksomheden viste frem, består af tre lag af termokanalplader i plast, hvor der mellem lagene er luft. Tykkelsen er i alt 70 millimeter. Det hele er pakket ind i en ramme, der er let at montere under eksisterende ovenlys i ældre bygninger. Med produktet henvender virksomheden sig primært til større offentlige byggerier eller fabriksbygninger, som har et stort varmetab ved vinduerne i tagkonstruktionen.
– Når varmen stiger op opstår der kondens ved vinduerne, der i værste fald giver råd i træværk. Det kan undgås med denne forsatselement, siger direktøren.
Elementet har en u-værdi på 0,6 , så isoleringsevnen er høj i forhold til de oprindelige lysninger, der er monteret rundt om i bygninger.
– I nogle af de byggerier, hvor vi har monteret vores forsatselement, har u-værdien været så høj som syv ved enkeltglas, men typisk ligger den på omkring tre-fire, siger Chris Kristensen.
Gennem elementet er der, ifølge direktøren, et lystab på omkring 20 procent, men det er ikke nødvendigvis en forskel, der er så stor, som man skulle tro.
– På en skole, hvor vi har monteret elementerne, fortalte lærerne, at de oplevede et bedre lys, da det blev mere indirekte og spredt bedre ud i lokalerne, siger Chris Kristensen.
Elementet er endnu ikke navngivet, så foreløbigt hedder det et KSK-element. Virksomheden leverer et samlet koncept, tilpasset den enkelte kunde, hvor den står for både elementerne og monteringen. Tilbagebetalingenstiden er mellem 1,5 til tre år, alt afhængigt af varmetabet i bygningerne. Det er desuden muligt at søge om energitilskud det første år på op til 30 øre pr. kilowatt, man sparer på løsningen.
