Om projektet
- Frederikskaj: 145 lejligheder
- Bygherre: MT Højgaard (etape 2 solgt til PFA)
- Projektudvikler: MT Højgaard
- Arkitekt: Holscher Nordberg Architects
- Totalentreprenør: MT Højgaard
Solen skinner fra en skyfri vinterhimmel denne formiddag kort før jul, hvor Dagens Byggeri besøger MT Højgaards byggeplads ved Frederikskaj i København. Entreprenøren er i færd med at opføre 145 eksklusive lejligheder, og her lige før afslutningen af etape 1 kan man så småt gøre status på selve byggeforløbet.
– Vi er på omgangshøjde med tidsplanen fra byggestarten i august 2015, så det er meget flot, siger projektleder Kristine Ann Barnes, MT Højgaard.
Lokationsbaseret planlægning tager helt klart længere tid end i GANTT. Til gengæld er gevinsten så meget større i den anden ende.
Procesleder Kristine Ann Barnes MT Højgaard
Hun har i hele byggeperioden været fast tilknyttet projektet som sparringspartner for projektledelsen på stedet. Hun har på dette projekt titel af procesleder og er MT Højgaards mest erfarne leder inden for lokationsbaseret planlægning.
Det er ifølge Kristine Ann Barnes og mange andre et bedre alternativ til klassiske projektstyringsprogrammer. Lokationsbaseret planlægning viser, hvordan arbejdet på de forskellige lokationer i ethvert byggeprojekt griber ind i hinanden, hvilket man ofte ikke er i stand til i de klassiske styringsprogrammer, der er GANTT-baserede.
– Lokationsbaseret planlægning er ingen krystalkugle men derimod et godt program, der meget tydeligt viser, hvor hurtigt vi er færdige, hvis entreprenørerne fortsætter med en given hastighed på projektet. Det handler om at synliggøre områder med høj belastning og risiko for kollisioner. Det skaber overblik, en mere realistisk tidsplan, minimerer spild og gør det lettere at tilpasse de menneskelige ressourcer, fortæller proceslederen – som er uddannet bygningsingeniør – til Dagens Byggeri.
Ingen hokus pokus
Kristine Ann Barnes har arbejdet med lokationsbaseret planlægning siden 2006 – både som underviser, procesleder og foredragsholder. Senest har hun deltaget i konferencer i Dubai og Berlin, hvor hun har ledet en workshop og fortalt konferencegæsterne om brugen af lokationsbaseret planlægning med udgangspunkt i Nordeas nye domicil i Ørestad som case.
– Det er et spændende værktøj, som efterhånden er rullet ud på 80 procent af MT Højgaards store byggepladser. Og der er sådan set ikke noget hokus pokus i lokationsbaseret planlægning. Det er ren LEAN, hvor man ved god og grundig planlægning formår at skabe en effektiv tidsplan, der både er realistisk og koordineret parterne imellem. Det betyder bedre indbyrdes forståelse og dermed færre konflikter i selve udførelsen, siger Kristine Ann Barnes og tilføjer, at succes med lokationsbaseret planlægning kræver grundig forberedelse.
– Jeg har tænkt rigtig meget over tingene, inden jeg udarbejder planlægningsskemaet for Frederikskaj. Lokationsbaseret planlægning tager helt klart længere tid end i GANTT. Til gengæld er gevinsten så meget større i den anden ende. Samtidig skal man huske på, at vi ofte arbejder steder med meget begrænset plads – som for eksempel her på Frederikskaj. Det er muligt at indrette byggepladsen med tanke på processen ved hjælp af lokationsbaseret planlægning, så vi kan tage højde for den beskedne plads ved at begrænse antallet af håndværkere og maskiner på et givent tidspunkt, hvor trafikken er værst, siger hun til Dagens Byggeri.
Konstant opfølgning
Projektstyring via lokationsbaseret planlægning er helt afhængigt af en dygtig procesleder, for når den store opgave med planlægningen før et byggeri er afsluttet, er proceslederens job nemlig ikke slut, slet ikke. Et velfungerende forløb kræver konstant opfølgning og registrering. Ofte har Kristine Ann Barnes oplevet, af et håndværkersjak har været uenige i hendes planlægning i begyndelsen.
– Jeg skal sørge for at værktøjet bruges aktivt i byggeprocesserne og skabe et bedre samspil mellem samarbejdspartnerne. De fleste håndværkere ser heldigvis hurtigt lyset, og dermed kan lokationsbaseret planlægning medvirke til at skabe et godt arbejdsflow for alle og helt generelt gør livet nemmere for entreprenøren, fortæller hun.
Ideen bag lokationsbaset planlægning er ikke af nyere dato. Faktisk byggede man i begyndelsen af 1930’erne i New York Empire State Building på 103 etager.
– Verdens dengang højeste bygning blev opført på 13 måneder, så planlægningen har været ret fantastisk. Og når man først en gang har set ideen, så duer det efter min mening ikke med Gantt. Lokationsbaseret planlægning er helt klart at foretrække, når det kommer til komplekse eller store projekter som for eksempel Frederikskaj, siger Kristine Ann Barnes.
MT Højgaard er både bygherre, projektudvikler og entreprenør på byggeriet af de 145 attraktive boliger på Frederikskaj. I første etape sælges alle boliger som ejerlejligheder, mens anden etape er solgt til PFA – boligerne her skal udlejes.
Byggeriet afsluttes til sommer.