Nyt storbyggeri overgår tæthedskrav

Dokk1 i Aarhus, der er Skandinavens største bibliotek, overgår tæthedskravene til byggeriet. Det gavner både indeklimaet og kommunens økonomi.
Klimaskærmen på Dokk1 er tæt nok til, at kæmpebyggeriet lever op til 2020-kravene. Foto: Aarhus Luftfoto.
Klimaskærmen på Dokk1 er tæt nok til, at kæmpebyggeriet lever op til 2020-kravene. Foto: Aarhus Luftfoto.

Tæthedskrav

  • I 2006 indførtes nye, skrappere energikrav i bygningsreglementet.
  • Et af punkterne er tæthedskrav til klimaskærmen, dvs. sokkel, ydervæg og tag/loft. Tæthedskravet er defineret som luftskifte pr. etagemeter med 1,5 l/s pr. kvm. ved trykprøvning med 50 pascal.
  • Et typisk parcelhus taber omkring 1/3 af energien gennem varmetransmission i klimaskærmen, 1/3 gennem vinduer og døre og 1/3 gennem utætheder i klimaskærmen.
  • Utætheder i bygninger medfører forhøjet varmetab, der kan give trækgener.

Aarhus’ nye prestigebyggeri på Aarhus Havn, Dokk1, overholder ikke blot kravet til at kunne kaldes 2015 lavenergiklasse, men også det kommende krav til 2020 lavenergiklasse. Det viser en tæthedsmåling, som firmaet Isolink har udført for NCC.

– Vi er naturligvis glade og stolte over at kunne overlevere en bygning, der mere end lever op til kvalitetskravet, og som samtidig bidrager positivt til at nedbringe energiforbruget. Og det er især et flot resultat, fordi der jo er tale om en temmelig kompleks bygning med store vinduespartier og atrier op gennem bygningen, siger Allan Helledie, områdedirektør i NCC.

Det er især et flot resultat, fordi der jo er tale om en temmelig kompleks bygning med store vinduespartier og atrier op gennem bygningen.

Allan Helledie Områdedirektør, NCC

Fordelene ved det tætte byggeri er ifølge NCC, at bygningens brugere vil opleve et behageligt indeklima, som er styret efter behov og ikke efter, hvordan det tilfældigvis blæser udenfor. For bygningens ejer betyder den tætte klimaskærm, at energibehovet holdes nede, hvilket giver færre udgifter. Endelig er risikoen for skimmelsvamp og nedbrydning på grund af råd og svamp minimal, da tætheden forhindrer kondens og fugtophobning i konstruktionen.

Løbende tjek

En af grundene, til at det er lykkedes at sikre bygningen tæthed, er et tæt og vedholdende samarbejde med de mange underleverandører. Man har løbende tjekket tætheden, og når NCC har konstateret utætheder, typisk ved hjælp af termografiske billeder, har Allan Helledie og hans folk sørget for, at der blev rettet op med det samme. Det har betydet, at der mod projektets travle afslutning ikke var en lang række fejl med tætheden, som skulle ordnes.

– De skærpede krav fra myndighederne til os entreprenører betyder, at vi også skal være skrappere til at have øje for detaljen og sikre kvaliteten, siger Allan Helledie.

Tæthedsmålingen af Dokk1 blev foretaget ved hjælp af seks Blowerdoor-blæsere, og målingen viste, at der slap 0,36 liter luft ud eller ind pr. sekund per kvadratmeter. Til sammenligning er 2020-kravet 0,5 liter.

Relateret indhold