Nyt samarbejde: Affaldssorteringen starter, når materialerne bestilles

Et take back-samarbejde mellem Bygma og miljøvirksomheden Marius Pedersen skal styrke det ansvarlige byggeri og lette dokumentationsarbejdet ifht. ESG-rapportering.
Tre brede pile med byggematerialerne beton, træ og mursten indeni danner en cirkel
Ved at integrere affaldshåndtering allerede i indkøbsprocessen er det nemt at beregne, hvor meget der er brugt, spildt og sendt til genanvendelse, når resterne afhentes til genanvendelse. Det giver et transparent overblik og letter arbejdsbyrden med dataindsamling til kundens egen ESG-rapportering. Foto: Getty Images

Et nyt take back-initiativ startede egentlig med, at Bygma ønskede at finde en god model til at øge cirkulariteten i egen affaldshåndtering. Derfor tog byggecenterkæden kontakt til miljøvirksomheden Marius Pedersen, der håndterer og behandler affald.

Den indledende dialog gav inspiration til at kigge videre ud i branchen, fortæller klima- og bæredygtighedsdirektør i Bygma, Elnaz Ehsani.

Læs også

Nyt robotanlæg indviet: Kan sortere 25.000 ton byggeaffald årligt

– Vi kom frem til, at der ikke var nogen grund til, at take back-ordningen ikke også kunne komme kunderne til gode i deres affaldshåndtering på selve byggepladsen, siger hun.

Bygma vil med take back-ordningen gerne sikre, at det affald, der næsten uundgåeligt bliver genereret på en byggeplads, gør gavn som nye ressourcer. Dertil modtager kunderne brugbar data, som kan bruges i ESG-sammenhænge, fortæller klima- og bæredygtighedsdirektør i Bygma, Elnaz Ehsani.

Processen starter ved bestilling

Samarbejdet går ud på, at affaldshåndtering allerede integreres i processen, når materialerne bliver bestilt til et projekt.

Når Marius Pedersen så afhenter det sorterede affald, er det relativt simpel matematik: Hvor meget er brugt, spildt og sendt til genanvendelse? Det giver et transparent overblik og letter arbejdsbyrden med dataindsamling til kundens egen ESG-rapportering.

Læs også

Sætter genanvendelse i system – på tværs af branchen

Kenneth Bonde Larsen, key account manager hos Marius Pedersen, forklarer:

– Ofte bliver vi først kontaktet, når byggeriet er gået i gang og alle materialer er bestilt og nogle ting allerede er smidt ud. Men med take back-ordningen starter processen allerede, når varerne bestilles hos Bygma. Under eller efter projektet afhenter vi så de sorterede byggevarer, hvor størstedelen kan genanvendes og blive til nye materialer som forhandles hos Bygma.

Mere opmærksomhed på sortering

Ved at fokusere på tidlig planlægning og datadrevet dokumentation kan virksomheder reducere det miljømæssige aftryk og samtidig opnå en styrket bæredygtighedsprofil.

Med det strategiske samarbejde kan de sorterede restmaterialer lettere genanvendes, fortæller Kenneth Bonde Larsen fra miljøvirksomheden Marius Pedersen.

– Samarbejdet giver os også et stort forspring i arbejdet med genanvendelse af affald fra byggepladserne, da muligheden for at genanvende affaldet cirkulært allerede tilbydes kunderne, når varerne bestilles. Det gør, at de er meget mere opmærksomme på at sortere rigtigt fra starten, hvilket letter arbejdet for alle parter gennem resten af processen, siger Kenneth Bonde Larsen.

Relateret indhold