Supersygehus står tidligst færdigt om 3 år – 525 millioner i kompensation til entreprenør

Region Syddanmark og den italienske totalentreprenør er nu nået til enighed om en aftale, der skal bringe det nye det nye Odense Universitetshospital i mål. Begge parter betaler for forsinkelsen.
Ifølge den nye plan kan patienter flytte ind i Nyt OUH i slutningen af 2027, mens enkelte personalegrupper kan rykke ind i efteråret 2025.

I februar i år skrev vi her på mediet, at det nye universitetshospital i Odense, Nyt OUH, ville blive yderligere forsinket. Hvor meget kunne dengang ikke siges med sikkerhed.

Nu har Region Syddanmark og totalentreprenøren Odense Hospital Project Team (OHPT) lagt en plan for færdiggørelsen af hospitalet og fastlagt en ny tidsplan for, at patienter i slutningen af 2027 kan rykke ind i det nye Odense Universitetshospital.

Oprindeligt skulle sygehuset have står klar i 2022.

Læs også

Sygehusbyggeri: Endnu en forsinkelse er uundgåelig i Odense

– Det gør ondt, at vi ikke er færdige til tiden, men nu har vi en helt tydelig og detaljeret plan for den sidste fase af byggeriet. Der var to veje at gå, nemlig forligsvejen eller konfliktvejen. Vi valgte den første, fordi den uden tvivl vil bringe hospitalet hurtigst i mål på den økonomisk mest ansvarlige måde, siger regionsrådsformand Bo Libergren (V).

Ekstra arbejde, tid og penge

Mens tidligere forsinkelser bl.a. skyldtes Covid-19 og krigen i Ukraine, skal den nuværende forsinkelse findes tættere på byggeriet.

Dels har entreprenøren gennem længere perioder haft for få håndværkere på pladsen til at holde den aftalte fremdrift, og dels har Region Syddanmark bestilt en række ekstra arbejder som følge af den teknologiske og funktionsmæssige udvikling, der har været på sundhedsområdet, siden byggeriet gik i gang.

Læs også

Nyt OUH bliver 542 mio. kr. dyrere – forsinkes med yderligere 12 måneder

Videre oplyses, at nyt laboratorieudstyr med ændrede arbejdsgange til følge har betydet, at det har været nødvendigt at flytte el, vand og udsugning i laboratorierne.

Ligeledes har nyt inventar i andre kliniske rum krævet flytning af installationer.

Covid-19-pandemien har også fået regionen til at investere i yderligere tiltag, der kan være med til at undgå smittespredning i afsnittet med højisolation. Det har blandt krævet ændringer i rørføringen i forbindelse med kloakering.

Kompensation på 525 millioner

Med indgåelsen af aftalen vil Region Syddanmark kompensere OHPT med 525 mio. kroner, hvilket svarer til ca. 5,5 % af den samlede byggesum eller tre-fire ugers drift af det nuværende hospital.

Dertil kommer, at forsinkelsen vil give udgifter til forlængelse af Projektorganisationen for Nyt OUH, byggestrøm, varme, forsikringer osv.

Læs også

Ny milliardregning: Supersygehus sprænger budgettet med 43 pct.

Ydermere tager regionen ansvaret for fem måneder af forsinkelsen i anerkendelse af, at regionens ønsker til ændringer har haft både tidsmæssige og økonomiske konsekvenser for entreprenøren. Den øvrige del af forsinkelsen mener regionen fortsat, at OHPT er ansvarlig for.

Regnestykket ser anderledes ud

Entreprenøren kommer dermed også selv til at afholde store udgifter for forsinkelsen, bekræfter Simone Bonauguro, bestyrelsesformand for OHPT:

– Aftalen indeholder en økonomisk kompensation, men desværre står den ikke mål med de egentlige udgifter, der er forbundet med forsinkelsen. For os ser regnestykket nu anderledes ud, end da vi indgik kontrakten. Men det ligger os meget på sinde at færdiggøre projektet til Region Syddanmarks tilfredshed. Derfor er glade for, at vi nu igen kan se fremad.

I maj 2023 varslede Region Syddanmark dagbod mod entreprenøren og i december samme år trådte den i kraft, da aftalte milepæle ikke blev nået. Der er og vil fortsat være dagbod på de arbejder, der ikke er udført til tiden.

Relateret indhold