Nyt OUH: 1,3 mia. blev til 425 mio.

Nye beregninger fra Medic OUH, Region Syddanmark og bygherrerådgiveren viser, at projektforslaget til Nyt OUH ligger 425 millioner kroner over det budgetterede - og ikke 1,3 milliarder.
Budgetoverskridelsen på Nyt OUH bliver mindre end først beregnet. Visualisering: MEDIC OUH.
Budgetoverskridelsen på Nyt OUH bliver mindre end først beregnet. Visualisering: MEDIC OUH.

Byggeriet af Nyt OUH er nu tilbage på sporet, efter at totalrådgiveren Medic OUH i juni fremsendte et projektforslag, der var 1,3 milliarder kroner dyrere, end der var budget til. Det skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer efter, at Medic OUH, Region Syddanmark og bygherrerådgiveren har gennemregnet materialet, og det viser sig nu, at overskridelsen er væsentlig mindre end først beregnet.

Projektet ser således ud til at blive 425 millioner kroner dyrere end budgetteret – og ikke 1,3 milliarder. Det oplyses, at parterne nu er enige i beregningsgrundlaget, der bygger på en kvadratmeterpris på samme niveau, som kvadratmeterprisen for byggeriet af det nye Universitetshospital i Århus.

Kan finde pengene

Selvom 425 millioner er mange penge, er Region Syddanmark overbevist om, at man kan få finansieringen til at hænge sammen over de kommende seks år.

– Det er Region Syddanmarks byggekyndiges vurdering, at vi kan finde pengene. Vi kan lave mindre tilpasninger af byggeprojektet, der ikke får betydning for patienterne. Vi har også muligheden for at lade regionen finansiere dele af projektet, eller vi kan vælge at driftsfinansiere tilslutningsafgifter. Endelig arbejder vi jo hele tiden med at effektivisere og energioptimere for at frigøre kapital, siger Karsten Uno Petersen(S), formand for Innovationsudvalget.

Karsten Uno Petersen peger på, at for eksempel byggemodning og etablering af et besøgscenter vil være oplagte steder at se på som regionalt finansierede. Byggemodningen alene ville kunne lette budgettet for cirka 114 millioner kroner.

Løbende tilpasninger

Karsten Uno Petersen mener, at der er to veje at gå i forhold til at få projektet til at lykkes:

– Enten kan vi beskære byggeriet, eller også kan vi få enderne til at nå sammen på andre måder. Vi har valgt det sidste, så vi får det sygehus, som vi har haft i tankerne fra starten, og så holder vi fast i visionen for sygehuset.

Da Nyt OUH først skal stå færdigt i 2022, vil det ifølge Region Syddanmark ikke være nødvendigt at gennemføre tilpasninger for samtlige 425 millioner kroner nu.

Tilpasningerne vil derfor løbende blive indfaset i løbet af byggeperioden frem mod 2022. Der arbejdes nu videre på at forelægge et katalog over konkrete forslag til tilpasninger, som første gang vil blive forelagt Innovationsudvalget i oktober.

Overvurderede budgetproblem

Den nyudpegede bestyrelsesformand for Medic OUH, Brian Thyregaard Andreasen, har et bud på, hvad der gik galt i processen.

– Vi har været igennem et turbulent forløb, der bestemt ikke har været tilfredsstillende. Vi kan nu se, at vi i første omgang som følge af det komprimerede tidsforløb har overvurderet budgetproblemet. Jeg kan godt forstå, at det giver skrammer på tilliden, og det beklager jeg. Derfor reorganiserer vi nu Medic OUH og strammer op, så vi kan få projektet tilbage på sporet sammen med bygherren, siger han.

Bestyrelsesformanden i Medic OUH trak sig af helbredsmæssige årsager, og her har Brian Thyregaard Andreasen sidenhen overtaget hvervet.

Fortsætter samarbejdet

Reorganiseringen og de nye beregninger får nu Region Syddanmark til at vælge at fortsætte samarbejdet med Medic OUH frem mod den forventede totalentreprise. Totalrådgiverens reorganisering har haft betydning for denne beslutning, men også behovet for at bibeholde unik viden i projektet har spillet en stor rolle.

– Reorganiseringen har været nødvendig for at genskabe tillid. Derfor er vi glade for, at det er sket. Samtidig sikrer vi vigtig viden og tid. Og endelig sikrer vi også kvaliteten i det udbudsmateriale, der skal udarbejdes, siger Karsten Uno Petersen.

Derudover peger udvalgsformanden på, at Medic OUH’s viden vil være nødvendig i regionens planer om at udbyde størsteparten af projektet i en totalentreprise i 1-3 udbudsrunder.

– Vi har behov for størst mulig sikkerhed for, at byggeriet kan gennemføres indenfor den økonomiske ramme, og derfor ønsker vi at gøre brug af entreprenørernes kompetencer allerede i færdigprojekteringen af projektet. Medic OUH skal bistå med udbud og indgå i arbejdet med færdigprojekteringen, siger Karsten Uno Petersen.

Region Syddanmark forventer ikke umiddelbart, at de nuværende udfordringer får betydning for tidspunktet for færdiggørelsen af Nyt OUH i 2022.

Relateret indhold