DTU Vind på Risø Campus kan til sommer tage en ny testbygning af højeste internationale standard i brug. Bygningen skal bruges til forskning i styrke og udmattelse af store strukturer som eksempelvis vindmøllevinger, der er udsat for komplekse belastninger. Bygningen får navnet ‘DTU Large Scale Facility’.
Bygningsstyrelsen er bygherre og kommende ejer af den nye bygning, der opføres af Dansk Halbyggeri i totalentreprise. Bygningen består af en 1.560 kvm stor forsøgshal med forstærket gulv og tre prøvestande, der kan teste vindmøllevinger op til 45 meters længde eller andre slanke konstruktioner. Inde i forsøgshallen opføres en 460 kvm stor personalebygning i to etager. Personalebygningen indeholder kontrolrum, værksted, depoter, besøgscenter og diverse servicefaciliteter.
Unikt byggeri
– Bygningsstyrelsen fik for snart to år siden opgaven at fuldføre DTU Vinds og Villum Centerets projekt om en Large Scale-facilitet. Bygningsstyrelsen har været glade for samarbejdet med alle parter, og nu er vi meget tæt på at realisere det unikke byggeri. De næste to måneder færdiggøres byggeriet, så forskerne fra DTU kan komme i gang med deres spændende forsøg med de store vindmøllevinger, som hele vindindustrien venter på med spænding, siger projektleder i Bygningsstyrelsen, Claude Sauzet.
Byggeriet gik i gang i efteråret 2016, og bygningen har et budget på 38 millioner kroner. DTU Vind ser frem til at kunne tage den moderne bygning i brug.
Internationale standarder
– Vi glæder os til at kunne tage de nye testfaciliteter i brug. De nye faciliteter er meget velegnede til både statiske og udmattelses test af vindmøllevinger. Men faciliteten vil også være meget velegnet til at teste andre store strukturers styrkeegenskaber. Faciliteten vil leve op til de højeste internationale standarder, og jeg forventer også at vi vil kunne udvikle nye, avancerede konkurrencedygtige testmetoder. Alt sammen for at vi kan øge forståelsen af svigt og utilsigtede nedbrud i store strukturer som f.eks. vindmøllevinger og på den baggrund udvikle mere avancerede metoder til at designe nye produkter der er globalt konkurrencedygtige, siger viceinstitutdirektør ved DTU Vind, Peter Hjuler Jensen.