Ny kostskole tilfører både ny arkitektur og nyt liv til Klaksvig

Den færøske tegnestue Fuglark har tegnet en ny kostskole, der skal rumme 35 husholdningselever. Den er placeret midt i Klaksvig og bliver på flere måder et fornyende element i byen.
Tegnestuen Fuglark har designet den nye kostskole, der netop nu er ved at blive opført midt i Klaksvig. Foto: Fuglark

Samspillet mellem natur og kultur er altid vigtigt for os, når vi går i gang med et projekt, men det har især været vigtigt i forbindelse med den kostskole i form af en husholdningsskole, der netop nu er ved at blive opført midt i Klaksvig. Her skal man blandt andet arbejde med traditionelle færøske husflidsdiscipliner, hvor såvel lokalt design og lokale traditioner indgår. Derfor har vi valgt et visuelt udtryk, der tager udgangspunkt i den færøske kultur. Blandt andet ved at vælge farverne sort og rødt i facadebeklædningen, der matcher farverne i vores folkedragter.

Sådan forklarer arkitekt Svend Sivertsen, der er medejer af tegnestuen Fuglark i Klaksvig, og når man kigger på selve arkitekturen rummer den ligeledes flere af de klassiske, færøske elementer og materialer, blandt andet tørvetaget, der dog i dette projekt ikke udgør selve taget, men etageadskillelsen mellem selve skolen, der befinder sig i stueetagen og kostdelen, der befinder sig på første sal. Her finder man også en terrasse, der sammen med stedets kantine og fællesareal vender ud mod den bugt, der udgør indsejlingen til havnen i Klaksvig.

I facadebeklædningen har Fuglark valgt at arbejde med farverne rød og sort, der indgår i de færøske folkedragter. Visualisering: Fuglark

Samspil mellem bygning og by

Bygherre er en selvejende institution, og selv om Fuglark har stor erfaring i at designe skoler, har det været en både ny og spændende opgave at skulle integrere kostdelen i projektet. Den nye husholdningsskole ligger som nævnt midt i Klaksvig, og derfor har det også været vigtigt at skabe et samspil mellem bygning, by og ikke mindst de 35 unge mennesker, der skal bo og opholde sig på skolen. Det er blandt andet sket gennem et design, der er åbent samt udadvendt og på den måde er med til at skabe samhørighed.

– Skolen er med til at berige bymidten både i forhold til form og funktion. Det vil sige, der er tale om mere end en blot en bygning. Der er også tale om at skabe nyt liv, hvor skolens elever kommer til at spille en vigtig rolle, forklarer Svend Sivertsen videre, som i det daglige især arbejder for det færøske hjemmestyre og kommunerne. Erfaringen med at opføre skoler har han taget med fra Grønland, hvor han i en årrække boede og arbejdede for tegnestuen TNT Nuuk.

På denne visualisering ses tydeligt selve skolen i bunden af konstruktionen med kostdelen oven på, hvor tørvetaget og den tilhørende terrasse indgår som en naturlig del. Visualisering: Fuglark

Integration med landskab og natur

Ifølge Svend Sivertsen er moderne arkitektur på Færøerne interessant af flere grunde. For det første arbejder man med integration i landskabet, idet mange, moderne bygninger er designet til at være i harmoni med den dramatiske og ofte barske natur. Mange arkitekter bruger således naturlige materialer som sten og træ i udformningen bygningerne, der ofte følger landskabets konturer.

Heri indgår en række traditionelle elementer, idet vi ofte inkorporerer traditionel byggeskik såsom græstørvstag, der ikke blot er æstetisk tiltalende, men også funktionelt i forhold til isolering og bæredygtighed. Netop bæredygtighed er der stort fokus på i det færøske byggeri, og det inkluderer ligeledes energibesparende design i form af brug af lokale materialer og miljøvenlige byggeteknikker. Især med øernes begrænsede ressourcer er dette en vigtig faktor.

Svend Sivertsen
Kantine og opholdsarealet på skolen vender ud mod Klaksvig bugten og giver en smuk udsigt. Visualisering: Fuglark

Blanding af tradition og innovation

Det barske klima på Færøerne kræver desuden innovative, arkitektoniske løsninger for at sikre komfort og funktionalitet. Det har ført til unikke design, der modstår stærke vinde og kraftige regnskyl. Endvidere indgår det, som Svend Sivertsen kalder for den kulturelle refleksion, der rent arkitektonisk ofte afspejler den lokale kultur og identitet. En bygning som Nordens Hus i Tórshavn viser en kombination af nordisk design og færøsk kultur, hvilket skaber en unik, arkitektonisk, stil.

– Disse aspekter gør moderne arkitektur på Færøerne til en fascinerende blanding af tradition og innovation, med en dyb respekt for både miljøet og den kulturelle arv. Men samtidig har vi som nævnt stort fokus på bæredygtighed, især når det gælder den tekniske side som energistyring og opvarmning. Vi har jo den lune Golfstrøm lige uden for døren, og derfor bruger vi i vid udstrækning søvarme i vores bygningsmasse, der blandt andet distribueres som fjernvarme, slutter Svend Sivertsen.

Relateret indhold