Bygningsstyrelsens projekt
- Bygningsstyrelsen har tre overordnede målsætninger med udviklingsprojektet:
- 1. Projektet skal give konkrete erfaringer og læring med genanvendelse, som kan bruges i kommende byggeprojekter i styrelsen og af resten af branchen.
- 2. De benyttede upcyclede materialer skal ikke kun være miljøvenlige, men også konkurrencedygtige. De skal være omkostningsneutrale og have samme kvalitet som tilsvarende nye materialer.
- 3. De upcyclede løsninger skal skabe merværdi i byggeriet.
Genanvendelse og cirkulær økonomi er blevet et varmt emne i byggebranchen de seneste år, og det er nu også blevet en stor del af forberedelserne til den nye arkitektskole i Aarhus.
Bygningsstyrelsen har afsat midler til at undersøge muligheder og udfordringer med genanvendelse ved hjælp af upcycling i det nye byggeri. Det skriver Bygningsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Når der tales om genanvendelse i byggebranchen handler det ofte om, hvordan man kan nedbryde beton og genbruge det – det såkaldte downcycling. Upcycling adskiller sig ved, at man, i stedet for at nedbryde et rest- eller affaldsprodukt, tilfører et genbrugsmateriale mere værdi.
– Bygningsstyrelsen har tildelt midler fra vores pulje til udviklings- og forsøgsbyggeri til rådgivning om, hvordan upcyclede byggematerialer kan indgå i løsningerne på den nye arkitektskole i Aarhus og samtidig skabe øget kvalitet i byggeriet, siger vicedirektør i Bygningsstyrelsen, Signe Primdal Lyndrup i pressemeddelelsen.
Bred dialog og tæt samarbejde mellem faggrupper
I dialog med arkitekterne bag byggeriet, ADEPT og Vargo Nielsen Palle, er potentielle bygningsdele blevet identificeret i byggeprojektet, heriblandt: akustikløsninger med upcyclede tekstiler eller træ, betongulve med tilslag af byggeaffald og bygningskerner i upcycling-beton.
Bygningsstyrelsens totalrådgiver har efterfølgende indgået kontrakt med Lendager Arkitekter. De er specialister i bæredygtig arkitektur og har opbygget praktisk erfaring med at producere og bygge med upcyclede materialer med en høj miljømæssig gevinst uden at gå på kompromis med pris, kvalitet eller æstetik.
– Vi er i Lendager Group rigtig glade for, at Bygningsstyrelsen giver os mulighed for at dele vores erfaringer. Styrelsen er en stor aktør i den danske byggebranche, og derfor er det rigtig godt, at de som offentlig bygherre prioriterer innovation og bæredygtighed, siger Anders Lendager, CEO i Lendager Group.
Anders Lendager forventer, at mange i branchen vil følge med og dermed opleve, at kommerciel upcycling kan lade sig gøre i praksis.