Muligt at bygge skyskrabere i træ

Norsk byggefirma mener, at træ med fordel kan bruges til at bygge højhuse på op til 150 meter.
Pressefoto.
Pressefoto.

Direktør i den norske byggevirksomhed Moelven Limtre AS, Rune Abrahamsen, mener at træ i langt højere grad kan bruges til at bygge meget høje bygninger. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

– Med en bredere bygning vil det være muligt at bygge et træhus med en højde på over 100 meter. 150 meter burde også kunne lade sig gøre. Muligvis også endnu højere, siger Rune Abrahamsen.

Han står blandt andet bag “Mjøstårnet”, som, når det står færdigt i marts 2019, bliver verdens højeste træhus. Bygningen klassificeres, ifølge virksomheden, af mange i den internationale byggebranche som ingeniørkunst i verdensklasse.

Får støtte

Han får støtte af direktør Sverre Tiltnes fra det statsudnævnte Bygg21.

– Projektet er et vigtigt bidrag til at gøre den internationale byggeindustri mere miljøvenlig. Når man viser og dokumenterer, at man kan bygge et højere træhus, end man tidligere troede var muligt, er det utvivlsomt ingeniørkunst i verdensklasse, siger Sverre Tiltnes.

Førende miljø

Desuden mener han, at branchen gennem flere årtier har set, at Moelven har et verdensførende produktionsmiljø til træmaterialer.

– Jeg tror ikke, at Mjøstårnet kunne realiseres uden Moelvens erfaringer fra OL-hallerne, lufthavnen på Gardermoen og virksomhedens mange banebrydende broprojekter, siger Sverre Tiltnes.

Tiltnes leder Bygg21, som er statens værktøj til at fremme en effektiv og bæredygtig industri i Norge. Bygg21 er et samarbejde mellem staten og hele den norske bygge- og ejendomsbranche. Tidligere ledede Tiltnes implementeringen af den internationale certificeringsordning BREEAM i Norge.

Myten aflives

Tiltnes siger, at Mjøstårnet er med til at aflive myten om, at træ ikke egner sig til højhuse.

– Desværre har mange aktører i industrien tidligere haft en ubegrundet frygt for, at træ har en svag bæreevne og en høj risiko ved brand. Mjøstårnet bidrager til, at flere nu får øjnene op for, at træ er meget trygt i tilfælde af brand, og at det har en bæreevne, der tillader store højder. Sammen med Trefokus lancerede vi for nylig en digital vejledning om brug af industrielle konstruktioner i træ. Jeg tror, at den forestående verdensrekord på 81 meter kun er begyndelsen på en megatrend, siger Sverre Tiltnes.

Mange aktører

Rune Abrahamsen siger, at mange aktører ønsker sig verdensrekorden for det højeste træhus, og der er brug for en nærmere definition af højhuse i træ. For noget tid siden var han i Australien, hvor han deltog i en international workshop om høje huse.

På opfordring fra Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) har englænderen dr. Robert Foster på vegne af deltagerne på denne workshop fremsat et forslag om, at huse med afstivede betonkerner defineres som træ-beton-hybridhuse.

Nye regler

Han har grund til at tro, at dette forslag vil blive vedtaget i første halvdel af 2018. Ifølge de forventede regler vil HoHo Tower i Wien og Brock Commons i Vancouver blive defineret som træ-beton-hybridhuse og ikke som højhuse i træ.

– Begge disse projekter er under alle omstændigheder fremragende eksempler på, hvordan man kan opnå en stor reduktion i udledningen af drivhusgasser ved at kombinere forskellige materialer, siger Rune Abrahamsen.

Relateret indhold