MT Højgaard vil samle byggeprocessen omkring VDC

Med åbningen af MT Højgaards VDC Lab i Aalborg får nordjyske bygherrer nu nemmere adgang til fordelene ved at opføre byggeprojekter virtuelt.
3D-briller er en væsentlig del af et VDC Lab. Pressefoto.
3D-briller er en væsentlig del af et VDC Lab. Pressefoto.

MT Højgaards VDC Lab

  • Med et VDC Lab kan man arbejde i seks dimensioner, når et nyt byggeri skal planlægges.
  • 2D: Geometri i form af plantegninger.
  • 3D: I stedet for 2D-tegninger laves designet i en digital 3D-model. Når man lægger informationerne fra beskrivelserne ind i geometrien, får man en Bygge-InformationsModel, som også kaldes en BIM.
  • 4D: Når man sætter tidsplanen sammen med 3D-modellen og geometrien, fås 4D-modellen. 4D-modellen er aktiveringen af designet og viser produktionsdesignet som en entreprenørmodel.
  • 5D: Beriges 4D-modellen med informationer om priser og omkostninger, opgraderes den til en 5D-model. Det giver tydelig transparens og en meget mere præcis prissætning.
  • 6D: 5D-modellen tilføres information om anvendelse, drift og vedligeholdelse. 6D-modellen erstatter den projektdokumentation, der i dag afleveres i ringbind.

MT Højgaard har investeret et trecifret millionbeløb i VDC, og nu har entreprenøren åbnet sit fjerde VDC Lab i Danmark og sit niende i verden. Det sker i den hastigt voksende nordjyske afdeling i Aalborg. Det oplyser MT Højgaard i en pressemeddelelse.

– Etableringen af det første VDC Lab i Nordjylland er et stort skridt ind i fremtiden for nordjysk byggeri. Mange af de nordjyske entreprenører, arkitekter og byggemateriale-producenter har allerede taget BIM-teknologien til sig, og VDC er skridtet langt videre, siger Carsten Nielsen, der er chef for MT Højgaard i Aalborg.

Vores vision er at gøre op med den traditionelle tilgang til et byggeri, hvor alle parter går autonomt til sagen.

Carsten Nielsen Regionschef, MT Højgaard i Aalborg

Krav om VDC

I forbindelse med åbningen af det nye VDC Lab i Aalborg blev to konkrete byggesager gennemgået virtuelt i det nye laboratorium. Dels Kildeparken i Aalborg Øst og dels et helt nyt boligprojekt på Danalien i Aalborg. Ifølge MT Højgaard er ingen byggesag i princippet for lille eller stor til et VDC Lab, og udviklingen vil ifølge MT Højgaard komme til at gå stærkt.

– Vi ser allerede, at flere bygherrer stiller krav om virtuel modellering, inden vi påbegynder et byggeri. Dette krav vil vinde stor udbredelse i løbet af de kommende år, og derfor står vi stærkt med et lokalt VDCLab her i Nordjylland. Vores vision er at gøre op med den traditionelle tilgang til et byggeri, hvor alle parter går autonomt til sagen. Tanken med et VDC Lab er at gøre det modsatte: Nemlig at samle alle parter i den virtuelle verden, inden den første spade sættes i jorden, så alle trækker på samme hammel, siger Carsten Nielsen.

MT Højgaard bygger i øjeblikket råhuset til Region Nordjyllands nye supersygehus, og her har et mobilt VDC Lab indrettet i en container på byggepladsen været i anvendelse i månedsvis. Her viser VDC sit værd som styringsredskab, da både byggeledelsen og håndværkerne kan se, hvad en ændring i materialet betyder for den del af processen, som de selv er en del af. VDC optimerer dermed byggeprocessen, men for kunder og samarbejdspartnere ligger nogle af de største fordele inden den første spade sættes i jorden.

Fordele for alle

– Det giver nogle enorme fordele for alle led i værdikæden, når man kan gå rundt i en bygning, der endnu ikke er bygget – det gælder lige fra arkitekter, der tegner bygningen, til den enkelte håndværker, der skal opføre den. Alle detaljer er indbygget i den virtuelle verden, og det betyder, at kunderne får en langt bedre fornemmelse af deres fremtidige byggeri, end de får ved traditionelle tegninger, samtidig med at vi stort set kan undgå fejl og forsinkelser i byggeprocessen, siger Carsten Nielsen.

VDC kan blandt andet bruges til at beregne konsekvenserne af at tilføje en etage, skifte ruder eller vælge et andet tag. Her kan VDC give svaret på, hvad ændringerne betyder for produktionsprisen, tidsplanen, salgsprisen og den efterfølgende drift.

MT Højgaard har nu VDC-laboratorier i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Oslo, Island, Vietnam, Qatar og Maldiverne.

Flere end 50 personer var mødt op, da MT Højgaard åbnede sit nye VDC Lab i Aalborg. Pressefoto.
Flere end 50 personer var mødt op, da MT Højgaard åbnede sit nye VDC Lab i Aalborg. Pressefoto.
Regionschef Carsten Nielsen fra MT Højgaards nordjyske afdeling har store forventninger til VDC. Pressefoto.
Regionschef Carsten Nielsen fra MT Højgaards nordjyske afdeling har store forventninger til VDC. Pressefoto.

Relateret indhold