Som en del af ombygningen og istandsættelsen af industribebyggelsen omkring Spinderihallerne, der i løbet af de seneste par år er blevet forvandlet til hipt iværksættermiljø for innovative unge virksomheder, er også Kedelbygningen blevet energirenoveret.
Vejle Kommune har udført projektet i partnerskab med Realdania, og et væsentligt parameter i processen har været at bevare mest muligt af bygningens oprindelige udseende uden at kompromittere de krav til indeklimaet, der følger med dens nye anvendelse som kontormiljø for iværksættere.
Kompleks renovering
Det gælder ikke mindst den gamle Kedelbygning, som omfatter omkring 1700 kvadratmeter og i øjeblikket gennemgår en omfattende energirenovering.
De to bygninger, som Kedlen består af, skal fremover danne ramme om et nyt Laboratorium for Teknologi, Design, Leg & Læring og derudover give plads til yderligere 30 mindre iværksættervirksomheder.
– Kedelbygningen har været et temmelig komplekst projekt. Der er ikke så mange kvadratmeter, men til gengæld ville vi beholde så mange af de oprindelige industrielle detaljer som muligt uden at gå på kompromis med arbejdsmiljøet og indeklimaet for de kommende brugere, fortæller arkitekt maa Philip Brinch Sørensen fra schmidt hammer lassen og uddyber:
– En traditionel indvendig efterisolering med letvægtsvægge og dampspærre kunne ikke lade sig gøre på grund af risikoen for fugtproblemer, ligesom en traditionel rent udvendig efterisolering heller ikke var optimal. Vi måtte derfor finde en ny tilgang for at få alle faktorer til at gå op, og løsningen blev at efterisolere bygningernes gennemgående betonsøjler ud- og indvendigt med 50 mm Multipor-plader, der giver homogene, diffusionsåbne konstruktioner. Når pladerne efterfølgende pudses op med betonpuds, er det ikke til at se, at den oprindelige beton er blevet opgraderet.
Tidlig rådgivning gav pote
På grund af projektets usædvanlige, komplekse karakter var schmidt hammer lassen allerede tidligt i projekteringsfasen i dialog med Xella, som producerer og leverer Ytong Multipor-pladerne. Philip Brinch Sørensen fortæller:
– Dialogen drejede sig primært om at få konstruktionernes specifikationer på plads og få beskrevet Multipor-pladernes egenskaber for vedhæftning, limning osv. korrekt i beskrivelsesmaterialet. Derudover krævede løsningen, at vi tidligt fik planlagt føringen af de tekniske installationer uden om pladevæggene pga. pladernes porøsitet.