Minister: Kommunernes tilsyn af byggeaffald er “ikke tilfredsstillende”

En rapport fra Energistyrelsen konkluderer blandt andet, det opsøgende affaldstilsyn "ikke i særlig grad prioriteres."
Byggeaffald skal bortskaffes på den miljømæssigt korrekte måde, og det er kommunernes pligt at føre det nødvendige tilsyn med, at det sker. Foto: Colourbox.
Byggeaffald skal bortskaffes på den miljømæssigt korrekte måde, og det er kommunernes pligt at føre det nødvendige tilsyn med, at det sker. Foto: Colourbox.

Byggeaffald skal behandles miljørigtigt, og det er kommunernes pligt at føre det nødvendige tilsyn med, at det sker. Men en sag fra København, hvor Bach Gruppen muligvis har fjernet byggeaffald fra en byggegrund uden den rette omhu, har fået socialdemokraten Christian Rabjerg Madsen til at spørge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen om, hvor mange sager om forkert håndtering af miljøfarligt byggeaffald, ministeriet kender til.

Ifølge ministeren har Miljøstyrelsen i årene 2012-2016 modtaget cirka 30 sager om forkert håndtering af byggeaffald:

Det er ikke tilfredsstillende, at kommunerne generelt ikke prioriterer tilsynet på affaldsområdet.

Esben Lunde Larsen (V)

– Det skal dog bemærkes, at det i flere af de modtagne sager ikke har været nærmere beskrevet, hvilken type affald der er tale om, oplyser Esben Lunde Larsen.

Danmark uden affald

Miljø- og Fødevareministeriet er “fuldt opmærksom” på problemstillingen med miljøfarlige stoffer i byggeaffald, oplyser du, og ministeriet erkender i sit svar, at genanvendelsen af bygge- og anlægsaffald i flere år har været “præget af problemer med miljøfarlige stoffer og manglende tillid til renheden af de genanvendte materialer”:

– Derfor skal renheden af materialerne sikres, og både den tekniske og miljømæssige kvalitet skal dokumenteres?..Strategien “Danmark uden affald II” sætter fokus på affaldsforebyggelse. Et konkret initiativ i strategien “Danmark uden affald II” er etableringen af et partnerskab om bæredygtigt byggeri og affaldsforebyggelse. Partnerskabet skal være et frivilligt og forpligtende samarbejde mellem alle led af værdikæden for bygge- og anlægsbranchen og skal inkludere relevante myndigheder og organisationer. Partnerskabet vil identificere barrierer og fælles løsninger, fortsætter Esben Lunde Larsen.

Kommunal vurdering

Det er op til den enkelte kommune at vurdere, hvornår byggeaffald er rent nok til at blive nyttiggjort og under hvilke vilkår.

Det betyder, at der er risiko for, at byggeaffald med et højt indhold af eksempelvis PCB spredes i miljøet. Derfor har Miljøstyrelsen haft et udkast i høring til en national grænseværdi for PCB i bygge- og anlægsaffald, der skal anvendes til materialenyttiggørelse.

Det vil ifølge ministeren bidrage til at reducere spredningen af PCB i miljøet, hjælpe kommunerne i deres arbejde og skabe mere ens vilkår for byggebranchen på tværs af landet.

Det er planen, at de nye regler skal træde i kraft 1. januar 2017.

Derudover har Miljøstyrelsen igangsat et projekt, der ved udtagning af repræsentative prøver af beton og tegl skal forbedre datagrundlaget om forekomst og udvaskning af problematiske stoffer i beton og tegl, der stammer fra renovering eller nedrivning af danske bygninger og anlæg.

Prioriteres ikke

Der er i øvrigt metodefrihed med hensyn til kommunernes kontrol. Metoden er ikke normeret fra statens side, og det er således en kommunal beslutning, hvilket omfang kontrollen skal have, og hvordan kontrollen udføres.

En rapport fra Energistyrelsen konkluderer blandt andet, det opsøgende affaldstilsyn “ikke i særlig grad prioriteres”:

– Det er ikke tilfredsstillende, at kommunerne generelt ikke prioriterer tilsynet på affaldsområdet. Det følger af Affaldsbekendtgørelsen, at bygherrer skal indgive en skriftlig anmeldelse til kommunen senest to uger før, et byggearbejde påbegyndes, hvis renoveringen eller nedrivningen omfatter mere end ti kvadratmeter af en bygning eller frembringer mere end én ton affald. Formålet med disse regler er at sikre, at kommunerne har mulighed for at føre tilsyn i forbindelse med produktion af byggeaffald, oplyser ministeren.

Anmeldelse skal følge affald

Med henblik på blandt andet netop at forbedre kommunernes mulighed for at foretage tilsyn på byggeaffaldsområdet er Miljøstyrelsen i gang med at lave udkast til regler i affaldsbekendtgørelsen om, at anmeldelserne skal følge affaldet frem til første affaldsbehandler.

Det skal være med til at understøtte kravet om anmeldelse og skal sikre, at kommunerne fremover modtager flere anmeldelser. Derudover vil et sådant krav bidrage til, at affaldsstrømmene ikke blandes sammen efter nedrivning og sortering, mener ministeren:

– Det er endvidere intentionen, at kravet skal kombineres med en ændring af Affaldsdatasystemet, således at indberetninger fremover også vil skulle indeholde oplysninger om, hvilken ejendom, bygge- og anlægsaffaldet stammer fra. Dette tiltag vil ligeledes understøtte muligheden for at føre et effektivt tilsyn, slutter Esben Lunde Larsen.

Relateret indhold