Minimalistisk boligkoncept skabt til mange målgrupper

Tiny House Living er både en løsning på akut boligmangel og en hyldest til det gode håndværk, som skaber et hjem.
Michael Henneke (th.) og Lasse Nielsen står bag projektet Tiny House Living i Danmark, som vil skabe billige, mobile boliger til eksempelvis studerende, flygtninge mv. Foto: Kim Ebbesen.
Michael Henneke (th.) og Lasse Nielsen står bag projektet Tiny House Living i Danmark, som vil skabe billige, mobile boliger til eksempelvis studerende, flygtninge mv. Foto: Kim Ebbesen.

Manglen på boliger til studerende er et obligatorisk emner i medierne hver sommer, når studievalget er afklaret, og der skal findes et sted at bo til en overkommelig pris. De store universitetsbyer er især hårdt ramt, og de studerende må derfor finde alternative løsninger som skurvogne, både og campingpladser. Sidste sommer opgjorde Dansk Byggeri, at der eksempelvis manglede 9.500 boliger til unge studerende i København, og for Aarhus var tallet 4.500 boliger. I hele landet lød det samlede tal på 24.000 boliger.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen forslog i januar i år en ændring af Planloven, hvilket vil give kommunerne tilladelse til at opføre midlertidige boliger på grunde, der står tomme. Et forslag som Dansk Byggeri bakker op om.

Det samme gør Michael Henneke. Han er hverken politiker eller tilknyttet en brancheorganisation. Han er “blot” en it-direktør fra Odder, syd for Aarhus, som har prøvet at finde en løsning på boligmanglen – både for studerende, flygtninge og alle andre, som mangler fast tag over hovedet i kortere eller længere tid.

– Jeg vil gerne give dem mulighed for at skabe et hjem. Et sundt hjem, som samtidig er prisbilligt og æstetisk smukt, siger Michael Henneke.

Løsningen fandt han gennem et amerikansk koncept med navnet Tiny House Living – et koncept, han ser store muligheder i på det danske marked.

Skam over teltlejre

Der er i det daglige virke langt fra at være direktør i en it-virksomhed og til at udvikle på et minimalistisk boligkoncept, men det er den hverdag, som Michael Henneke har valgt. Hans virksomhed Clarus, Company & Partners ApS beskæftiger otte ansatte og er et landsdækkende salgs- og servicecenter for virksomheder, der har it-udfordringer.

Derudover har virksomheden købt nogle ejendomme i Østjylland, som de har istandsat og nu udlejer til erhvervsformål eller private boliger. Odder Kommune har blandt andet lejet boliger hos Clarus for at huse flygtninge, og det var deres efterspørgsel, som fik sat skub i tankerne hos it-direktøren.

– Jeg havde set de famøse teltlejre i fjernsynet, som regeringen ville indkvartere flygtninge i. Det skammede jeg mig over, og jeg tænkte, at der burde kunne findes en bedre løsning. Så jeg gik på nettet for at finde inspiration, fortæller Michael Henneke.

I sin søgen opdagede han Tiny Housing fra USA.

– Jeg opdagede også nogle skrammel-løsninger fra Østeuropa, men konceptet i Tiny Housing virkede rigtig solidt. Jeg tænder på idéen, fordi husene også er mobile. Samtidig er de et hjem – ikke en skotøjsæske eller en beholder til opbevaring, men et rigtigt hjem. Eksempelvis til studerende, flygtninge eller blot personer, som gerne vil bo lidt afsides. Hvis behovene ændrer sig, kan de køres til en anden kommune og gøre nytte dér, siger han.

Han forsøgte at stable et projekt på benene med Odder Kommune, men uden held. Efter at have ligget stille i nogle måneder valgte Michael Henneke dog at arbejde videre med projektet i samarbejde med en tømrer – Lasse Nielsen – i sit netværk.

BR-krav

Konceptet er dog ikke så enkelt at overføre til Danmark, da byggetraditionerne herhjemme og især kravene i det danske bygningsreglement er skrappere end i USA.

– Havde vi bare købt den amerikanske løsning og overført den til Danmark, så havde vi aldrig fået den godkendt, siger Michael Henneke.

Derfor er Teknologisk Institut i Danmark netop nu i gang med at teste den amerikanske løsning på kryds og tværs, så de vil efterleve kravene i BR20. Helt konkret er Teknologisk Institut blandt andet i gang med at teste husets energiflader. Vinduer, tag og vægge skal gennemgås, så der findes en løsning med de rette materialer med de rette egenskaber. Selv gulvet skal tjekkes, da byggeriet hviler på en 3-akslet stålramme og ikke en isoleret sokkel. Der giver den store mobilitet, men giver en udfordring i forhold til at sikre mod kulden nedefra.

– Vores løsning er i udvendige mål 2,55 meter bred og 8,60 meter lang. Det siger sig selv, at vi ikke kan lave vægge, som er 40 centimer tykke af mineraluld. Derfor anvender vi en skumisolering, som sikrer samme isoleringsgrad. Det giver kun fem centimeter tykke vægge, og det er BR20 godkendt, siger Michael Henneke.

Imidlertid er de mobile hjem landet midt i en gråzone. Hvis de skal efterleve BR-kravene, skal de have status af en bygning. Men da de ikke har et fundament, falder de udenfor. Omvendt er de ikke en campingvogn, selv om de er på hjul, og derfor er de definitionsmæssigt lige nu i ingenmandsland.

Kommunal interesse

At det arbejdes der på at løse. I mellemtiden kan Michael Henneke konstatere, at behovet som boligerne aldrig har været større end nu, og de danske kommuner er så småt ved at få øjnene op for mulighederne.

– Der er masser af plads at stille dem op på rundt om i Danmark. At tilslutte vand og el er ikke et problem, men der skal laves lokale løsninger på kloakeringen, understreger han.

Odder Kommune er fortsat meget interesseret i konceptet, og en lang stribe andre kommuner er Tiny House Living også i kontakt med. Byggeriet af det første hus er allerede i gang, og det skal efter planen står færdigt omkring 1. april i år. Der er tale om et prøve- og demohus, som ikke er bygget efter de skrappeste BR-krav, da Teknologisk Institut ventes at analysere i nogle måneder endnu, men som skal vise principperne i konceptet.

– Potentialet er enormt. Især til eksportmarkeder, siger Michael Henneke, der ser muligheder i både Norge, Sverige, Finland og Tyskland.

– Alene i Danmark mangler 24.000 studieboliger, tusindvis af andre ønsker at downsize deres hjem og leve minimalistisk, og yderligere tusinder har rent mentalt behov for at trække sig fra de store byer og få ro i tilværelsen. Vi kan tilbyde dem at købe eller leje en enkel og simpel boligform. I USA er enkeltrums-løsninger meget populære, og jeg er ikke i tvivl om, at det samme er tilfældet i Danmark og i landene omkring os, pointerer Michael Henneke.

Konceptet er hentet fra USA og er ved at blive tilpasset de danske byggeregler. Pressefoto.
Konceptet er hentet fra USA og er ved at blive tilpasset de danske byggeregler. Pressefoto.
Et eksempel på indretningen af den cirka 30 kvm store bolig. Pressefoto.
Et eksempel på indretningen af den cirka 30 kvm store bolig. Pressefoto.
Den første danske udgave af en Tiny House bolig var ved vores besøg under konstruktion. Cedertræ var ved at blive monteret på facaden. Der er tale om en prototype. Foto: Kim Ebbesen.
Den første danske udgave af en Tiny House bolig var ved vores besøg under konstruktion. Cedertræ var ved at blive monteret på facaden. Der er tale om en prototype. Foto: Kim Ebbesen.
Et kig ind i det daværende rå indre af boligen. Foto: Kim Ebbesen.
Et kig ind i det daværende rå indre af boligen. Foto: Kim Ebbesen.

Relateret indhold