Milliardprojekt på vej i København

Nordens højeste bygning på 280 meter indgår i nyt kæmpeprojekt, der omhandler etableringen af en forlystelsespark i Nordhavn i København.
Tårnet på 280 meter bliver Nordeuropas højeste bygning. Illustration: H.C. Andersen Adventure Tower.
Tårnet på 280 meter bliver Nordeuropas højeste bygning. Illustration: H.C. Andersen Adventure Tower.

Ambitionerne er store for H.C. Andersen Adventure Tower, en kommende forlystelses- og oplevelsespark i København, der skal bygges op over temaet i H.C. Andersens fortællinger. Turistattraktionen vil både omfatte en udendørs forlystelses- og oplevelsespark samt indendørs forlystelser og temaudstillinger.

Projektet skal opføres i det ydre område af Nordhavn på et cirka 85.000 kvm stort areal ud mod anløbskajen til krydstogtsskibene.

I tilknytning til forlystelses- og oplevelsesparken etableres et ikonisk vartegnsbyggeri på op til 280 meter med op til 75 etager, der bliver Nordens højeste bygning med hotel, observationstårn, konferencecenter, forretninger, kontorer og beboelse. Der etableres både private- og almene boliger indenfor arealet, som vil blive omkranset af en offentlig grøn park med gratis adgang for alle.

International attraktion

– Vi ser en unik mulighed for at skabe en international turistattraktion i København på denne gode beliggenhed i Nordhavnen tæt på krydstogtskajen, med baggrund i det nok stærkeste danske kulturnavn, H.C. Andersen. Arealet er stort, så der er plads til at lave nogle fortryllende oplevelser både inden- og udendørs. Aktiviteterne skal naturligvis kunne underholde både børn og voksne, men der skal også være aktiviteter, som fremmer kreativitet og innovation for børn og unge, siger de to projektudviklere, Kurt Immanuel Pedersen og John Christensen, og fortsætter:

– Vi vil skabe en markant, kreativ arkitektonisk ejendom med boliger, hotel, forretninger og observationstårn ved indsejlingen til København, som med en god infrastruktur i form af metrostationer binder byen sammen. Placeringen uden for city på et stort ubebygget areal ud mod havnen, giver os mulighed for et ekstraordinært højt byggeri, som skaber det økonomiske grundlag for etableringen af de mange almene boliger og en grøn park med gratis adgang.

Anerkendte aktører

H.C. Andersen Adventure Tower samarbejder med BIG, SLA, Deloitte, KAB, Rambøll, Züblin, FORREC og ECA på projektet.

– Projektets kompleksitet og størrelse kræver et komplet hold af professionelle og internationalt anerkendte aktører, hvilket vi mener at have samlet, siger Kurt Immanuel Pedersen og John Christensen.

Nordens højeste bygning på op til 280 meter skal øverst rumme en observationsplatform i kombination med restauranter og sky bar. Byggeriet tegnes af BIG.

– København er tårnenes by. Indre by er vokset op med de historiske spir som vartegn: Børsen, Vor Frelser Kirke, Rådhuset og Christiansborg. Fra havet og havnen har vi kranerne, kraftværkerne og siloerne som pejlemærker. Med H.C. Andersen Tårnet ved indsejlingen til København får vi en unik mulighed for at sammentænke Nordhavns nye bykvarter, havnefront og skyline som en samlet arkitektonisk helhed, siger stifter og partner og kreativ direktør i BIG, Bjarke Ingels, og David Zahle, partner i BIG, fortsætter:

– Da Tivoli blev grundlagt, lå det uden for byen. Byen voksede op rundt om Tivoli. Derfor er Tivoli verdensberømt for at ligge midt i en europæisk hovedstad. Nu får vi muligheden igen. Det er ekstremt Københavnsk at bygge en ny bydel op rundt om en grøn oase af forlystelser.

Offentlig park

Byggerierne og forlystelses- og oplevelsesparken etableres midt i en grøn og frodig offentlig park med træer, opholdspladser og grønne attraktioner både rundt om og på tagene af de enkelte bygninger. I kombination med den offentlige grønne park skal hele området opleves som et fristed i form af et grønt hjerte i Nordhavnen. Designet af parken gennemføres af SLA, der igennem mere end 20 år har arbejdet indgående med parker og byrum i hovedstaden.

– Med forlystelsesparken og den offentlige park giver projektet noget tilbage til Københavnerne. Forestil dig, hvordan trækronerne skaber ét samlet grønt tag for hele området. En oase, hvor man både kan hvile sig i græsset, nyde forlystelser, spise på restauranterne, mærke naturen, opleve dyrelivet og nyde udsigten til tårnet, havnen og vandet, siger Rasmus Astrup, partner i SLA.

Åbner 2025-27

Forventningen er, at parken kan tiltrække minimum 1,5 millioner besøgende årligt. Udvikling og design af forlystelsesparken vil blive varetaget af virksomheden FORREC, der har udviklet 6 af verdens 10 mest besøgte forlystelses- og oplevelsesparker.

Projektet vil i byggefasen på 4-5 år frem til åbningen i 2025-27 skabe cirka 8.000 nye jobs, og permanent skabe cirka 1.500-1.800 nye arbejdspladser i og omkring forlystelses- og oplevelsesparken, observationstårnet, hotellet samt i forretninger og på restauranterne, vurderer HORESTA, som er arbejdsgiver- og brancheorganisation for hotel-, restaurant og turisterhvervet.

Der etableres almene boliger med et areal på ca. 6.250 kvm, svarende til 25 procent af lejlighederne, som opføres og drives af den almene boligadministrator KAB. Ligeledes vil projektet omfatte en grøn offentlig park til rekreative formål på mellem 20.000-35.000 kvm med gratis adgang.

Kæmpeprojektet skal opføres i det ydre område af Nordhavn på et cirka 85.000 kvm stort areal ud mod anløbskajen til krydstogtsskibene. Illustration: H.C. Andersen Adventure Tower.
Kæmpeprojektet skal opføres i det ydre område af Nordhavn på et cirka 85.000 kvm stort areal ud mod anløbskajen til krydstogtsskibene. Illustration: H.C. Andersen Adventure Tower.

Relateret indhold