Med træ slipper man af med de tunge, kolde og hårde vægge og får i stedet et godt indeklima med masser af velvære og komfort, mener CLT Denmark, som med østrigsk ekspertise i ryggen satser på at hjælpe kommende parcelhusejere med at få deres drøm opfyldt.
En glad bygherre
– Det har været en fed oplevelse at opleve CLT-huset blive monteret på så kort tid. Efter halvandet døgn har vi kunnet bevæge os rundt i huset, hvad har været fascinerende med arkitektens tegninger i hånden. Alt er som på tegningerne: Det hele passer millimeterpræcist – ydervægge, indervægge og en tagkonstruktion, som håndværkerne straks har kunnet lægge tagpap på, fortæller den private bygherre Lars Louring, som har bygget parcelhus i Skanderborg.
– For os har ikke mindst et godt indeklima været afgørende. Vi undgår en plasticpose-dampspærre. Huset kan trække vejret, så det er godt for små børn at leve i. Samtidig har øvelsen for os været at få et arkitekttegnet hus med bæredygtige løsninger – og inden for en økonomi, der hænger sammen, tilføjer han.
Store gevinster ved træ
Spørgsmålet er så, om danskerne er parate. Danske parcelhuse er blevet bygget af sten og tungere materialer, og modsat mange nabolande har boligbyggeriet været næsten lukket land for træ.
– Det vil vi gerne lave om på for såvel klimaets som for boligejernes skyld. Vi bør i langt højere grad vælge at bo i træ med de gevinster, det giver i forhold til klima, indeklima og komfort, siger direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark.
CLT Denmark er derfor i fuld gang med at introducere massive krydslaminerede træelementer som miljørigtigt alternativ til de velkendte tungere byggematerialer. Træ er meget mere klimavenligt, det vejer mindre, og det er nemt, hurtigere og mere præcist at montere i byggeriet.
Boligejere prioriterer klimaet
CLT Denmark er opmærksomme på, at det for mange boligejere er vigtigt at tænke på klimaet. Især når man står med en stor investering som egen bolig, og her skal vælge fx blandt byggematerialer.
– Traditionen er nem at nedbryde, når man først står med alternativerne i hånden. Vi tror derfor på, at der i de kommende år vil ske et gennembrud for byggeri i massivtræ. Når huset står på byggepladsen som elementer, så er den store synlige forskel, at hvor der før stod betonprodukter med huller til døre og vinduer, så står der i et CLT-byggeri træelementer af samme dimensioner, men lettere og med meget bedre klimaregnskab, fortæller Per Thomas Dahl.