Mangler 35 projekter – forlænger test af bæredygtighedsklassen 1.5 år

Der skal høstes erfaringer fra flere projekter - testfasen for bygningsreglementets kommende klasse for bæredygtighed forlænges derfor til november 2023.
Testfasen for den frivillige bæredygtighedsklasse forlænges til november 2023, oplyser Bolig- og Planstyrelsen. Foto: Getty Images.
Testfasen for den frivillige bæredygtighedsklasse forlænges til november 2023, oplyser Bolig- og Planstyrelsen. Foto: Getty Images.

Flere projekter skal være med til at give erfaringer til den nye bæredygtighedsklasse før den kan gøres obligatorisk. Det er konklusionen hos Bolig- og Planstyrelsen, der derfor forlænger den toårige testperiode for den frivillige bæredygtighedsklasse.

Siden maj 2020 er der testet ni krav til bæredygtighed, der bl.a. indeholder krav til indeklima og bygningers energibehov. Oprindeligt skulle testfasen afsluttes denne sommer og der har siden starten af testfasen været stor interesse fra byggebranchen, melder styrelsen.

Lige nu er 64 byggeprojekter nået til testfasen, og 16 byggeprojekter er forventet færdigmeldt pr. 1. marts 2022.

Skal bruge 50 færdigmeldte projekter

Men trods stor variation blandt projekterne vurderes det, at der er behov for, at flere testbyggerier meldes færdige – målet er minimum 50 byggeprojekter, oplyser Bolig- og Planstyrelsen i en pressemeddelelse.

Den forventede dokumentation i november 2023 forventes så at være tilstrækkelig til at kunne evaluere kravene og udstikke, hvordan fremtidens bæredygtige byggeri skal reguleres i bygningsreglementet.

– Målsætningen er på sigt at kunne indføre krav til bæredygtighed i bygningsreglementet på et velafprøvet og dokumenteret grundlag og med bred inddragelse af branchen.

Kan stadige tilmelde byggeprojekter

Bolig- og Planstyrelsen opfordrer byggebranchen til at tilmelde flere byggeprojekter for at få et bedre datagrundlag at evaluere de ni bæredygtighedskrav på.

– De tilmeldte testbyggerier får en unik mulighed for at afprøve bæredygtighedsklassen og bidrage til at sætte ambitionsniveauet for kommende krav til bæredygtighed i bygningsreglementet.

Alle tilmeldte testbyggerier har muligheden for at præsentere byggeprojektet i Bolig- og Planstyrelsens casebank på temasiden ‘baeredygtighedsklasse.dk’.

Bolig- og Planstyrelsen er især på udkig efter følgende byggerier til yderligere test:

– Renoverings- og transformationsprojekter.

– Træbyggerier med træ som bærende konstruktion.

– Landbrugsbygninger.

– Kontor, handel, lager og værksteder.

– Bygninger med særlige forhold f.eks. hospitaler, energiproduktion, kælder, bygninger opført på dårlig jord.

– Bygninger med mange installationer f.eks. hoteller, kollegier/studeboliger.

Relateret indhold