Månedens Top10: Her bygger de verdens største e-metanolanlæg til 1,5 mia. kroner

Hver måned bringer Dagens Byggeri i samarbejde med Byggefakta en Top10-liste over månedens største spadestik og sætter fokus på et af projekterne: Denne gang det kommende Power to X-anlæg ved Kassø, der kommer til at blive forsynet med vedvarende energi fra den nærliggende Kassø Solpark, der er et af Danmarks største anlæg.
Projektet omfatter etablering af e-metanolanlæg på Kassøvej med 50 MW elektrolyseanlæg hos Siemens Energy, der med en placering ved Kassø skal producere e-metanol til blandt andet Mærsk og Circle K. Foto: European Energy.
Projektet omfatter etablering af e-metanolanlæg på Kassøvej med 50 MW elektrolyseanlæg hos Siemens Energy, der med en placering ved Kassø skal producere e-metanol til blandt andet Mærsk og Circle K. Foto: European Energy.

Power to X anlæg – PTX – Kassøvej – Opførelse af kraftvarmeværk

  • Areal: 1.000 m2
  • Bygherre og totalentreprenør: European Energy
  • Teknisk rådgiver: Liquid Wind Denmark ApS
  • Byggestart: Sep. 2022
  • Afsluttes: Dec. 2023
  • Pris: 1,5 mia. kroner

Mellem Kassø og Hjordkær i Aabenraa Kommune skal European Energy bygge et produktionsanlæg for Power to X (e-metanol) indenfor et område på 4,5 ha.

E-metanolen skal drive verdens første containerskib på e-metanol, der skal idriftsættes september 2023. Derudover skal European Energys solcelleanlæg ved Kassø forsyne det energitunge anlæg med ca. halvdelen af energibehovet som grøn strøm.

Der er med andre ord tale om et grønt flagskibsprojekt, der kan sætte Aabenraa Kommune på verdenskortet gennem et vigtigt bidrag til grøn omstilling af container- og logistikløsninger.

Produktionsanlæg er påtænkt at kunne levere 32.000 tons e-metanol årligt med et teoretisk maksimum på op til 44.000 tons e-metanol årligt. Anlægget planlægges med – i forhold til produktionen – relativt begrænset oplagringskapacitet på maksimalt syv dage, hvor det løbende modtages/produceres råmateriale i takt med, at den endelige e-metanol afsættes.

På anlægget kan der opbevares 600 m3 (480 tons) ren metanol samt 400 m3 mellemprodukt, der udskilles ved destillation og er en blanding af metanol (64 % vægt) og vand (36 % vægt). Opbevaringen af alle metanolholdige væsker vil ske i godkendte dobbeltvæggede tanke, der etableres på en membran og efterfølgende dækkes med jord.

Anlægget vil blive opført ved Kassø nær Aabenraa, hvor etablering af et 300 MW igangværende solcelleanlæg skal forsyne Power to X-processen med grøn strøm - forbindelsen til nettet er 150 kV. En del af det grønne brændsel, som kan produceres på anlægget i Kassø, skal skibes ud fra Aabenraa Havn. Foto: Aabenraa Havn.
Anlægget vil blive opført ved Kassø nær Aabenraa, hvor etablering af et 300 MW igangværende solcelleanlæg skal forsyne Power to X-processen med grøn strøm – forbindelsen til nettet er 150 kV. En del af det grønne brændsel, som kan produceres på anlægget i Kassø, skal skibes ud fra Aabenraa Havn. Foto: Aabenraa Havn.

I maj i år gav Bolig- og Planstyrelsen planlægningstilladelse, der betød, at planerne for projektet kunne fortsætte, og dengang sagde Emil Vikjær-Andresen, Head of Power-to-X hos European Energy:

– Vi er meget glade for det videre skridt, der nu er taget i processen. Det er med til at sikre, at vi kan bygge verdens første kommercielle Power-to-X-anlæg i Aabenraa Kommune, som skal sikre den bæredygtige omstilling.

Udover at fremstille e-metanol er det projektets mål at demonstrere sektorkobling via;

– stabilisering af det offentlige elnet ved op og nedregulering

– indfangning af CO2 fra biogasanlæg i regionen

– grøn billig fjernvarme til gode for lokalområdets forbruger

Metanol fra 6.120 tons brint og 45.000 tons biogen kuldioxid

Der etableres et elektrolyseanlæg til produktion af brint. Procesenhederne vil modtage vand fra den offentlige vandforsyning, der yderligere renses til demineraliseret vand i et omvendt osmoseanlæg (integreret del af anlægget).

Under temperatur- og trykpåvirkning produceres der metanol ud fra et årligt input på op til 6.120 tons brint og 45.000 tons biogen kuldioxid. Metanolreaktoren producerer et vandholdigt metanolprodukt, der efter mellemoplagring ledes til et destillationsanlæg.

Ved udvinding af brint fra vand udleder elektrolyseanlægget luft.

Desuden vil der med rensning af vandet blive udledt såkaldt ‘rejektvand’, der er en opkoncentrering af de naturlige salte i det anvendte vand. Spildevandet indholdsstoffer afhænger således af det leverede vands sammensætning.

Det meste af anlægget vil være under otte meter højt, men metanolreaktoren vil have en højde på op til 11 m, og destillationstårnet vil have en højde på op til 25 m.

Hele værdikæden er indtænkt

På PtX-anlægget planlægges at etablere oplagringskapacitet på 360 tons flydende CO2, hvilket er tilstrækkeligt til to-tre dages metanolproduktion. Tankene påtænkes etableret som seks stk. af 50 m3 i en højde på op til 13 m, der påfyldes og aftappes fra en fyldestation. De placeres i et dertil indrettet oplagsområde, der er forbundet med produktionsanlæggene med underjordiske rørsystemer, og hvortil der er tilknyttet fyldestationer for tankbiler til påfyldning af tankene med flydende CO2 samt aftapning af den endelige metanol.

Foruden elektrolyseanlæg, metanolanlæg og oplagstanke vil det samlede PtX-anlæg omfatte transformere og evt. varmeveksler/varmepumpe til udnyttelse af overskudsvarme.

Der etableres en kontrolbygning på 500 m2 med kontorfaciliteter og elforsyning.

Danmarks Grønne Investeringsfond (DGIF) har finansieret 400 mio. kroner:

– Vi ser et stort potentiale i anlægget, som er et skridt i retning mod skalering af PtX-teknologier. Hele værdikæden er indtænkt ved blandt andet at tage CO2 i brug, når e-metanolen skal forædles – og det kan være med til at imødekomme den massive efterspørgsel, der er på elektrobrændstoffer, siger Michael Zöllner, der er Managing Partner i DGIF.

Finansieringen fra DGIF er en del af den samlede investering i anlægget, hvor Jyske Bank også medfinansierer.

Relateret indhold