Hovedstadens drikkevand indeholder for meget kalk. Derfor har regionens vandværker besluttet sig for at forny forsyningsområdet med nye værker, der kan give blødere vand til danskerne.
Blødt vand kommer med en række fordele. Det hæmmer dannelsen af kalkaflejringer, og det har en positiv betydning for levetiden på hårde hvidevarer. Det nedsætter samtidig behovet for rengøring på badeværelset og mindsker sæbeforbruget med 1/3 til gavn for miljø, ressourceforbrug og borgernes pengepung.
Alene i hovedstadsregionen har HOFOR planer om at udskifte syv vandværker, og Novafos planlægger også en opgradering af deres anlæg.
Råhusproducenten LM Byg står allerede bag to vandværksbyggerier og går nu målrettet efter at vinde flere af de kommende udbud.
– Vandværksbyggerier handler om at sikre borgerne rent drikkevand, og derfor er de rette kompetencer altafgørende. LM Byg har allerede varetaget rollen som hovedentreprenør og storentreprenør på to succesfulde vandværker og vist, at vi har ekspertisen til at varetage komplekse vandværksprojekter. Derfor er vi også selvskrevne til at gå efter at vinde de vandværksudbud, der kommer i fremtiden, siger Per Semmling, adm. direktør i LM Byg.
Vandværksspeciale er en del af strategien
Fra 2016 til 2017 var råhusproducenten hovedentreprenør på det 3.500 m2 store projekt Nyt Vandværk Køge, som både fungerer som vandværk og vandtestcenter. I 2020 blev LM Byg valgt som storentreprenør på byggeriet af et af de største vandværker i Danmark, det ny vandværk ved Thorsbro i Ishøj. Her arbejdede LM Byg sideløbende med to andre aktører, og et tæt samarbejde og koordinering gjorde, at byggeriet kunne begynde 14 dage før tid.
– Vi havde ansvaret for alle bygnings- og anlægsarbejder ved etablering af bygning- og klimaskærm inkl., terræn- og ledningsarbejder og bygningsinstallationer. Derudover har alle vores medarbejdere den påkrævede DDS-uddannelse, som kræves for at kunne arbejde med vandbanebeton, som er en speciel kemikaliefri beton, der kan komme i kontakt med drikkevand, og kun bruges i vandværksbyggerier, siger Per Semmling.
Vil være den førende ‘specialist’
Gennem de sidste 30 år har LM Byg markeret sig som specialister i råhusbyggeri i egenproduktion samt hoved- og totalentrepriser, hvori der indgår råhusbyggeri, fortæller Per Semmling:
– Derfor er det også naturligt, at vi sideløbende fokuserer på opgaver, der kræver meget unikke kompetencer og ekspertise. Målet om at bygge flere vandværksråhuse er helt i tråd med LM Bygs langsigtede strategi, og det er vores ambition at være den førende ‘specialist’ på fremtidens vandværksbyggerier.
I dag er LM Byg en del af Pihl Koncernen sammen med søsterselskaberne Pihl & Søn og BNS. En konstellation, der muliggør konsortiesamarbejder på tværs af koncernen, således at ingen opgave er for lille, og ingen er for stor.