Om projektet
- Det nye vandværk opføres med to selvstændige behandlingslinjer med en total behandlingskapacitet på 2.8 mio. m3 om året og et rentvandsvolumen på 2500 m3 fordelt på to tanke.
- Projektets aktører:– Bygherre: Greve Vandværk A.m.b.a.
- – Bygherrerådgiver: Niras
- – Totalentreprenør: LM Byg Vand & Teknik konsortiet (LM Byg og Vand & Teknik)
- – Arkitekt: Ginneruparkitekter
- – Rådgivende ingeniører: Drias Rådgivende Ingeniører
Byggeriet af Greves nye vandværk, H2O-Fabrikken, er blevet skudt i gang med første spadestik. Når vandværket står færdigt i 2025, vil det have en årlig kapacitet på 2,8 mio. kubikmeter blødere drikkevand svarende til 31. mio. glas vand om dagen.
Greve Vandværk har indgået totalentreprisekontrakt med LM Byg, som i konsortium med Vand & Teknik skal bygge H2O-Fabrikken, der samler byens to vandværker i ét med offentlig adgang for gående og cyklende på de udendørs arealer.
Læs også: LM Byg afleverer et af landets største vandværker – og vil være førende på området
– Vi er meget glade for i dag at tage et skridt nærmere målet om et nyt og moderne vandværk til kommunen, sagde Greve Vandværks bestyrelsesformand, Peter Vilhelmsen.
– Med valget af LM Byg og Vand & Teknik har vi sikret os en totalentreprenør og samarbejdspartner med stor erfaring og de påkrævede kompetencer inden for netop design og konstruktion af moderne vandværker. Udover stærke kompetencer har de samtidig vist, at de tænker omgivelserne og bæredygtighed ind i projektet, så bygningen ikke bare bliver en firkantet klods, men en integreret del af lokalsamfundet med respekt for natur og miljø. Vi glæder os til at fortsætte samarbejdet frem mod det endelige resultat.
Når Greve vokser, skal vandforsyningen følge med
Det nye vandværk øger forsyningssikkerheden, lige som byggeriet har fokus på bæredygtighed. Vandværket får solceller på taget for at understøtte omstillingen til grøn energi. Beplantningen og de åbne udearealer skal sikre, at planter, insekter og dyr trives.
Materialerne til vandværket er valgt ud fra et lavt CO2-indhold, ligesom der er fokus på design for adskillelse, så materialerne ville kunne genbruges eller genanvendelses senere hen.
Læs også: LM Bygs nye direktør bliver på sporet: “Det er den rigtige vej at gå”
– Udformningen på vandværket har fokus på at forene praktiske hensyn med æstetik og rekreative formål, siger Tina Braunstein, direktør, Greve Vandværk.
– Området omkring det nye vandværk vil være åbent, så det inviterer til gå- eller cykelture for naboer og andre besøgene, lige som de naturfarvede facader og store, åbne vinduespartier vil give forbipasserende et indblik i vandets vej fra råvand til drikkevand. Herudover vil bygningen have fokus på tilgængelighed og overskuelighed i den daglige drift, så den understøtter et godt arbejdsmiljø, tilføjer hun.
Store krav til uddannelse, kompetencer og håndværk
Med første spadestik på det kommende vandværk har LM Byg indtaget byggepladsen:
– Greve Vandværk har en vigtig opgave i at sikre borgerne ordentligt og nok drikkevand, og det giver ekstra værdi og motivation for vores team at bruge vores håndværk indenfor råhuse til at bidrage med dette, siger Frank Aarslew-Jensen, adm. direktør i LM Byg.
– At opføre vandværker er en kompleks, specialiseret og vigtig opgave, der stiller store krav til uddannelse, kompetencer og håndværk. Sammen med vores konsortiepartner Vand & Teknik har vi et velafprøvet samarbejde omkring udvikling og opførelse af vandværker fra tidligere projekter. Hvor vi har kompetencerne til at opføre vandværket, har Vand & Teknik speciale indenfor design og udvikling af selve vandforsyningsanlægget, og vi supplerer derfor hinanden godt. Vi glæder os til nu at komme i gang, tilføjer han.