Letbane i København får 43.000 passagerer i døgnet

Over en million mennesker vil bruge den nye letbane i København, når den står klar i 2020/21.
Letbanen i København får over en million brugere om måneden. Her en visualisering over forløbet i Brøndby. Illustration: Ring 3 Letbane/Cenario.
Letbanen i København får over en million brugere om måneden. Her en visualisering over forløbet i Brøndby. Illustration: Ring 3 Letbane/Cenario.

Det er Metroselskabet, der grundet sin store ekspertise inden for baneanlæggelse skal stå for anlæggelsen af den nye letbane langs Ring 3 vest for København. Når banen mellem Lundtofte og Ishøj står klar i 2020/21, vil 43.000 passagerer benytte den dagligt, hvilket svarer til over en million om måneden.

Letbanen er en videreudvikling af fingerplanen fra 1947, der sikrede, at byerne omkring København udviklede sig langs de fem fingre ind til København. I dag er der også behov for transport mellem fingrene, og det er her, den nye letbane kommer i spil, da den skal køre på tværs af de fem fingre uden om København og dermed binde S-togsnettet sammen.

– Letbanen skal erstatte bus 300S, der betjener strækningen i dag. Med kortere rejsetid og bedre komfort end bussen vil den være et godt tilbud til de mange daglige rejsende på tværs af S-togslinjerne, siger direktør i Rambøll, Peter Aarkrog, der er projektleder for den rådgivergruppe, der er tilknyttet letbanens transportsystem.

27 stationer undervejs

I alt 27 letbanetog vil betjene strækningen, og med 5-minutters drift i arbejdstiden behøver brugerne ikke forholde sig til køreplaner. Ligeledes bliver der tale om en dieselfri oplevelse.

– Letbanen benytter køreledninger og forurener dermed ikke i byen som en bus. Desuden vil forureningen naturligvis også blive reduceret i det omfang, pendlere vælger letbanen i stedet for bilen, forklarer Peter Aarkrog.

Anlægsarbejdet starter i 2016, og den 27 kilometer lange bane med 27 stationer står færdig i 2020/21. Den vil strække sig langs Ring 3 fra Ishøj i syd til Lundtofte i nord og vil undervejs stoppe ved seks S-togsstationer, en fjernbanestation, ved DTU samt to hospitaler. De samlede anlægsomkostninger er på 4,4 milliarder kroner, og det er Rambøll i joint venture med Arup og med Designit og Mott MacDonald som underrådgivere, der varetager rådgivningen på transportsystemet.

Letbanen gør også stop ved Herlev Hospital. Illustration: Ring 3 Letbane/Cenario.
Letbanen gør også stop ved Herlev Hospital. Illustration: Ring 3 Letbane/Cenario.

Relateret indhold