Om projektet
- Landemærket
- 56 boliger
- Samlet ca. 4.500 kvm.
- Bygherre: IBI Group samt R&M
- Ingeniør: Niras
- Arkitekt: Skovhus Arkitekter
- Totalentreprenør: Raundahl & Moesby
- Aflevering: April 2018
Selvom kalenderen insisterer på sommer, så er der bestemt ikke megen grund til at iføre sig shorts og solcreme denne regnvåde, kolde og blæsende junidag, hvor Dagens Byggeri besøger Raundahl & Moesby’s byggeplads i Promenadebyen i Odense.
Her er totalentreprenøren i gang med at opføre ‘Landemærket’ – et boligbyggeri med 56 lejligheder i meget forskellige størrelser fra ca. 60 til 120 kvadratmeter. Tidligere har Raundahl & Moesby stået for opførelsen af to andre boligkarreer i samme område.
I dag skal vi vel bestille elementer et års tid før vi skal bruge dem, og det kræver, at vi tænker langsigtet og grundigt i den tidlige planlægning.
Entrepriseleder Ulrich Andersen Raundahl & Moesby
Netop det lunefulde ‘sommervejr’ kan give udfordringer i denne tid, hvor elementmontagen foregår for fuldt tryk.
– De kraftige vindstød kan få de tunge elementer til at svinge faretruende, når det virkelig blæser. Selvom de er meget tunge, så er fladerne jo store, og derfor kan vinden få fat. Derfor kan det af sikkerhedshensyn blive nødvendigt at tage en pause og afvente mindre vind, fortæller entrepriseleder Ulrich Andersen fra Raundahl & Moesby.
Lang levering af elementer
Byggeriet er tegnet af Skovhus Arkitekter og bliver på 4.500 etagemeter samt p-kælder. Bebyggelsen er udformet som en karré med et etagespring fra tre til seks etager og med indre gårdrum. Øverst kommer tre penthouselejligheder, og der etableres tagterrasser og grønne tage.
Raundahl & Moesby startede med at lave hele funderingen færdig, mens selve opførelsen over jorden er delt i to etaper, hvor man nu næsten er færdig med elementmontering af etape 1.
Brugen af betonelementer i byggeriet giver af indlysende årsager masser af fordele, men der er også udfordringer, som skal tænkes ind helt fra start.
– Der er heldigvis godt gang i branchen i disse år, men det giver flaskehalse ved betonleveringen. I dag skal vi vel bestille elementer et års tid før vi skal bruge dem, og det kræver, at vi tænker langsigtet og grundigt i den tidlige planlægning, siger den 30-årige entrepriseleder.
Hurtig plan B
Samtidig kan man heller ikke være helt sikker på, at alt leveres til den aftalte tid. Det har Ulrich Andersen et friskt eksempel på.
– Vi får elementer fra en leverandør, som selv producerer sandwichelementerne, men som køber huldæk til etageadskillelse hos en tredje part. Sandwichelementerne er leveret fuldstændig på aftalt tidspunkt hver gang, men pludselig opstod der en pause med levering af huldæk, fordi producenten af disse var bagud. Og da den store byggekran jo bestemt ikke er gratis at have stående, besluttede vi i samråd med vores kompetente samarbejdspartnere at bruge tiden på at rejse vægmontagen i stueetagen på etape 2, så vi undgik unødvendig spildtid. Det var en hurtig plan B, forklarer han.
Entrepriselederen tilføjer samtidig, at man som noget helt nyt får leveret facadeelementer, hvor ventilationskanalerne allerede er indstøbt i produktionsleddet.
Snart er etape 1 lukket af, og så kan teknikhåndværkerne rykke ind og påbegynde el-, vvs- og ventilationsarbejde, mens elementmontagen fortsætter på den næste etape.
– Trods lidt dårligt sommervejr, så holder vi fint tidsplanen. Landemærket er klar til indflytning senest til april 2018, fastslår Ulrich Andersen.
Karreen opføres med henblik på salg – enten som investeringsejendom eller som traditionelle ejerlejligheder.


