Spacemaker. Det er navnet på en ny teknologi baseret på kunstig intelligens, som den danske ejendomsvirksomhed NREP har taget i anvendelse.
Helt konkret har man på projektet UN17 Village i Ørestaden i København kunnet justere på den oprindelige bygningsplan, så boliger, der stod til at få under en times daglig sol, nu får væsentligt flere timer.
Og samtidig er nogle facader rykket, så der ikke kun blev plads til flere boliger i byggeriet, men de får også en bedre udsigt end i det oprindelige design. Det fortæller NREPs CEO Claus Mathisen.
– UN17 skal udvikles til at give beboerne de bedst mulige bolig-vilkår, og derfor valgte vi at bruge Spacemakers værktøj til at løbe de eksisterende data igennem og komme med alternative bud på det optimale design. Det tog kun kort tid, og i løbet af få dage havde vi analyseret og godkendt de ændringer, der var nødvendige for at skabe størst mulig livskvalitet for beboerne, siger han.
Klar til reprise
I takt med at presset på storbyerne vokser i form af flere indbyggere og tættere bebyggelse, øges udfordringen for at udnytte arealerne bedst muligt og sikre optimale lysforhold for beboerne.
Og for NREP er det naturligt at benytte sig af digitale værktøjer til at udvikle de bedst mulige byggerier for de kommende beboere.
– Vi ønsker at gå foran med digitale løsninger inden for ejendomsbranchen, som traditionelt har manglet innovativ tænkning. Vi var blandt de første, der så mulighederne i Spacemakers teknologi og valgte tidligt at gå ind med en strategisk investering i virksomheden, siger Claus Mathisen og uddyber:
– Nu er Spacemaker solgt videre til den amerikanske tech-virksomhed Autodesk, og vi er i stedet de første til at indgå i et partnerskab, hvor vi på tværs af nordiske lande kan benytte teknologiens muligheder i vores projekter og dermed øge kvaliteten af vores løsninger.