Kortere byggetid med elementær montage

Skillevæggene i boligprojektet HavneBryggen Polaris opføres i Ytong Skillevægselementer, som leveres klar til brug og monteres via særlige montagevogne.
opførelsen af HavneBryggen Polaris gøres lettere ved hjælp af Ytong Skillevægselementer. Pressefoto.
opførelsen af HavneBryggen Polaris gøres lettere ved hjælp af Ytong Skillevægselementer. Pressefoto.

På Islands Brygge i København er de 13-14 etager høje bygninger, der udgør HavneBryggen Polaris, pt. under opførelse. Det nye boligprojekt er tegnet af Henning Larsen Architects, og indflytterne kan se frem til en af byens bedste udsigter, når de indtager byggeriet til april næste år. Luksus- og penthouselejlighederne opføres for Pension Danmark med NCC som hovedentreprenør, og entrepriseleder Mads Jakobsen fortæller om byggeprocessen i en pressemeddelelse:

– Der er som altid en stram tidsplan, som kræver, at vi drejer på alle tilgængelige knapper for at sikre så effektive arbejdsgange som muligt. Det handler om at optimere sit tidsforbrug ved både at lave en god planlægning fra starten, men også benytte materialer og værktøjer, som gør det muligt at spare unødigt tidsforbrug væk uden at slække på kvaliteten eller sikkerheden.

Optimerer processen

En af de løsninger, som lige nu bidrager til at effektivisere montørernes arbejde på HavneBryggen Polaris, er de anvendte Ytong Skillevægselementer. De består af rumhøje elementer i porebeton, som leveres færdigpakkede til hver enkelt lejlighed på byggepladsen sammen med det nødvendige tilbehør i form af overliggere, lim m.m. Det gør det ifølge producenten nemt for entreprenøren at krane materialerne på plads de rigtige steder, så montørerne undgår ventetid og hurtigt kan komme i gang.

Derudover foregår selve montagen af skillevægselementerne ved hjælp af særligt udviklede elektriske montagevogne. Vognene anvendes både til at håndtere elementerne direkte fra pallen, derefter som højdejustérbart arbejdsbord og endelig som hjælpemiddel til at tippe elementerne på plads på væggene.

På den måde forvandler montagevognene håndteringen af skillevægselementerne til én uafbrudt arbejdsgang med minimale tunge løft for montørerne selv. Således er det muligt for én mand at montere mellem 50 og 60 kvadratmeter vægge om dagen via elementsystemet.

– Vi anvender så vidt muligt rumhøje elementer, da de gør det nemmere at opnå et godt resultat. Vores erfaring er desuden, at de rummer en række effektiviserende og arbejdsmiljøfremmende egenskaber sammenlignet med traditionelle løsninger, fortæller Mads Jakobsen om valget af Ytong Skillevægselementerne.

Bedre totaløkonomi

Blandt de mange udførende på projektet er Solbjerg-virksomheden Raahus Construction. De står blandt andet for opførelsen af de indvendige skillevægge i projektets to bygninger.

– Vi oplever, at det effektiviserer opførelsestiden på den enkelte skillevæg, ligesom arbejdsmiljøet bliver bedre, når logistikken omkring elementerne og deres håndtering er så enkel og fri for tunge løft. Det giver også en bedre totaløkonomi for projektet på den lange bane, fortæller daglig leder Anders Kaa om byggeprocessen.

Ud over at være lette at arbejde med giver Ytong Skillevægselementerne ifølge producenten den fordel for fleksibiliteten, at de kan kranes ind tidligt uden risiko for skader på grund af byggefugt, da de er fremstillet i 100 procent uorganiske naturmaterialer.

Relateret indhold