København skybrudssikrer for fuld fart

København har igen oplevet et kraftigt skybrud, hvilket får kommunen til at melde ud, at skybrudssikring er godt i gang.
Den seneste tids regnvejr har fået Københavns Kommune til at forsikre om, at der er godt gang i skybrudsløsningerne. Foto: Colourbox.
Den seneste tids regnvejr har fået Københavns Kommune til at forsikre om, at der er godt gang i skybrudsløsningerne. Foto: Colourbox.

Igen i år har vejrguderne givet påmindelser om, at mængden af regn, der fremover vælter ned fra himlen, vil udfordre både bygninger, byrum og veje. Seneste eksempel var fredag 4. september, hvor store dele af København blev ramt af kraftigt regnvejr. Det får kommunen til at melde ud, at der nu skal fart på skybrudssikringen. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Arbejdet er allerede i gang. Byen har en overordnet plan for, hvordan vandet fremover skal ledes væk på overfladen og i nye store rør, så regnvandet ikke ender i kloakkerne. Planen koster op mod 10 milliarder kroner at føre ud i livet, og arbejdet vil først være fuldført i 2035.

Vi skal vende problemet til en fordel ved at bruge vandet til at skabe nye grønne byrum, hvilket er en stor mangelvare i København.

Morten Kabell{break}Teknik- og miljøborgmester

De første 16 konkrete projekter, der skal udmønte den store plan, blev vedtaget før sommerferien, og til efteråret skal Borgerrepræsentationen vedtage de sidste 284 konkrete projekter.

Uden om kloakkerne

Politikerne i København har besluttet, at skybrudsvandet fremover skal ledes uden om kloakkerne og håndteres på overfladen, hvor det overhovedet er muligt. Samtidig skal byens parker, søer og pladser flere steder indrettes, så de kan opsamle store mængder regnvand. Og flere steder i byen skal der skabes nye grønne byrum, der kan opsamle de store mængder regnvand.

Hvor det ikke er muligt at håndtere vandet på overfladen på grund af manglende plads eller fordi vandet på sin vej mod havnen skal krydse store infrastrukturanlæg som togbaner eller store indfaldsveje, skal der bores nye store rør.

Nye byrum

– Lige nu er de store mængder regnvand fra et skybrud et kæmpe problem for byen. Men vi skal vende problemet til en fordel ved at bruge vandet til at skabe nye grønne byrum, hvilket er en stor mangelvare i København. Byen vokser frem mod 2025 med 100.000 nye københavnere, og det skaber behov for flere grønne byrum, da det har stor betydning for livskvaliteten og klimaet i en storby, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell.

København indviede sidste år byens første grønne skybrudsprojekt i Skt. Kjelds Kvarter på Østerbro. Skt. Kjelds Kvarter lå i linjen for fredagens skybrud, hvorfor det for alvor fik lov til at stå sin prøve. De foreløbige meldinger fra Skt. Kjelds Kvarter går på, at de grønne skybrudsløsninger har bestået deres første prøve.

Relateret indhold