Fra projektet
- I projektet er der blandt andet arbejdet med nedknust beton fra nogle større bjælker (500x90x40 cm).
- Betonen blev blandet på blandeanlægget på Teknologisk Institut og var en 2-pulver beton med Lavalkali cement og flyveaske, vand/cement forhold 0,40 og granittilslag.
- Efter forsøgene blev bjælkerne gemt, og de er nu blevet knust, fraktioneret og testet som tilslag i ny beton.
- Recepten til den nye beton er identisk med den, som blev anvendt til fremstilling af bjælkerne.
- Resultaterne bliver publiceret i en rapport senere på året.
Mangel på jomfruelige materialer, stort fokus på cirkulær økonomi i bygge- og anlægsbranchen og ikke mindst en åbning i lovgivningen, baner vejen for mere og bedre genanvendelse af nedknust beton.
Martin Kaasgaard er forretningsleder på Teknologisk Institut og projektleder på et projekt finansieret af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte.
– Sammenligner man nedknust beton med granittilslag, som importeres fra Norge eller Sverige, så giver det miljømæssigt god mening at erstatte granit med nedknust beton af høj kvalitet som tilslag i ny beton, siger Martin Kaasgaard og fortsætter.
– Beregninger udført i projektet viser, at CO2-belastningen forbundet med knusning og transport af granit fra Norge til Danmark er tre gange så høj som for produktion af groft tilslag af nedknust beton.
Ifølge Martin Kaasgaard er der således et miljømæssigt incitament for betonproducenter til at genanvende deres spildbeton af høj kvalitet som tilslag i produktionen af ny beton af tilsvarende kvalitet.
– Lovgivningsmæssigt er der åbnet op for, at vi kan anvende nedknust beton i anlægsbeton, og vores resultater viser, at det kvalitetsmæssigt er forsvarligt, selv ved større erstatningsgrader end tilladt, siger Martin Kaasgaard og tilføjer, at trods de gode resultater, skal man huske at tage øget udtørringssvind i betragtning i forhold til den ønskede anvendelse af betonen.