Københavns Universitet vokser med 42.700 kvadratmeter, når det 75 meter høje Mærsk Tårn snart slår dørene op for første gang. Det markante kobbertårn kommer med sin nyskabende arkitektur til at blive et vigtigt omdrejningspunkt for dansk sundhedsforskning og giver med sine moderne undervisningsfaciliteter nyt liv til rammerne for de studerende. Det oplyser Bygningsstyrelsen i en pressemeddelelse.
En vigtig tanke bag Mærsk Tårnets arkitektur har været at give forskerne og de studerende det bedst mulige afsæt for at skabe og tilegne sig ny viden. Fokus har været på åbne rammer, der skal opfordre til dialog og tværfagligt samarbejde. I bygningens kerne rummer alle etagerne derfor et såkaldt forskertorv, der fungerer som socialt samlingssted, hvor faggrupper kan mødes og udveksle ideer. Et andet vigtigt mål har været at skabe topmoderne laboratoriefaciliteter, så forskningen kan tage afsæt i de nyeste teknologier og mest avancerede løsninger.
Åben sammenhæng
– Mærsk Tårnets åbne sammenhæng mellem etagerne bryder med traditionelt laboratorielayout, der typisk er begrænset til horisontale planløsninger, og indfrier dermed morgendagens måde at sammensætte forskning på. Den primære ledetråd har dermed været skabelsen af et grænseløst, fleksibelt og stimulerende forskerfælleskab på tværs af institutter, afdelinger og eksterne samarbejdspartnere. Samtidig med at vi med arkitekturen udadtil har stræbt efter at skabe et bæredygtigt landmark i dialog med byen og universitet på en ny og åben måde, siger partner og arkitekt hos C.F. Møller, Mads Mandrup Hansen.
Størstedelen af Mærsk Tårnet rummer avanceret forskning. Bygningen er derfor konstrueret, så den er fuldstændig stabil. Bygningens kerne er støbt på stedet, så byens vibrationer ikke påvirker forskningen. Bygningen er samtidig en af Danmarks mest energieffektive laboratoriebygninger, hvor spildenergi bliver genanvendt, der er klimavenlig fjernkøling, regnvand genbruges til toiletskyl og vanding, ligesom der etableres 1.500 kvm solceller.
Stort projekt
– Indvielsen af Mærsk Tårnet er en stor dag for Bygningsstyrelsen. Vi står ved vejs ende af et af vores største byggeprojekter til dato, og snart kan forskere og studerende flytte ind i tårnet og de tilknyttede basebygninger. Byggeriet har taget seks år siden den internationale projektkonkurrence i 2010. Byggepladsen blev etableret i 2012, og det rå betonhus og facaden blev opført i henholdsvis 2013 og 2014. Bygningen er opført i lavenergiklasse 15 og er fyldt med moderne teknik til både el, vand, varme og ventilation samt til at facilitere de mange laboratorier i bygningen. Vi glæder os til at overdrage bygningen til Københavns Universitet, så de mange forskere og studerende kan få glæde af de nye, fantastiske rammer, siger Bygningsstyrelsens direktør Gyrithe Saltorp.
Rambøll har stået for ingeniørarbejdet, mens H+ Arkitekter har forestået byggeledelsen.