Kemikalie-grund: Klar til at sende oprensning i udbud til 250 millioner

Rapport konkluderer forurening på en grund i Albertslund, og Region Hovedstaden håber nu på penge fra staten, så opgaven kan sendes i udbud - og det haster.
Grunden på Naverland er forurenet med klorerede stoffer, der er sundhedsskadelige. Genrefoto: Gettyimages.
Grunden på Naverland er forurenet med klorerede stoffer, der er sundhedsskadelige. Genrefoto: Gettyimages.

I 2021 blev der på finansloven afsat 630 mio. kroner til 10 generationsforureninger, som er ekstraordinært store jordforureninger, det vil koste over 50 mio. kroner at håndtere.

Dengang aftalte parterne bag finansloven at gøre status på indsatsen i 2023, og som følge heraf er Region Hovedstaden nu klar til at sende en opgave i udbud om oprensning af en grund på Naverland i Albertslund på den københavnske vestegn.

En rapport, der er lavet for Region Hovedstaden, konkluderer nemlig, at der på grunden, som er en af regionens fire generationsforeninger, er blevet håndteret op mod 7.500 tons klorerede opløsningsmidler.

Læs også: Plan parat for 200 hektar område i Aarhus

Forureningen stammer fra spild ifm. håndtering af kemikalierne, og ifølge rapporten har forureningen spredt sig i det dybereliggende grundvand mere end to km væk fra grunden og nået Glostrup Vandforsyning.

– Vi er klar til næste skridt, og vi forventer, at oprensning af hele området vil koste mindst 250 mio. kroner, fortæller Line Ervolder, der er formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden.

– Derfor er det nødvendigt, at vi snart får flere penge af staten til generationsforureningerne, så vi kan få sat oprensningen af grunden i udbud. Det er drikkevandet, der er i fare her. Derfor skal vi i gang hurtigst muligt, uddyber hun.

Planlægger termisk oprensning

Forureningen på Naverland ligger tæt på drikkevandsboringer, hvor vandforsyninger i Glostrup henter drikkevand. Her kan man allerede nu måle forureningen. Region Hovedstaden installerede tilbage i 2008 et midlertidigt anlæg på grunden, der oppumper og renser det forurenede grundvand.

– Her opsamler og renser vi hvert år 100 kg forurening, så det ikke siver ned til grundvandet. Ulempen er, at oppumpningen skal fortsætte i mere end 100 år, fordi forureningen kun fjernes langsomt. Det er langt mere effektivt at oprense forureningen ved kilden én gang for alle, så der ikke forurenes mere grundvand, siger Henriette Kerrn-Jespersen fra Region Hovedstadens miljøenhed.

Læs også: Lynetteholm på vej: Sidste 5,4 km stendæmning står klar i 2026

Derfor planlægger regionen i stedet en termisk oprensning, hvor jorden på grunden opvarmes, så forureningen fordamper, og indfanges i kulfiltre.

Da dette dog ikke løser udfordringen med den forurening, der allerede har spredt sig fra grunden, har regionen søgt og fået 4 mio. kroner fra staten til at undersøge grundvandsforureningen, og hvordan den skal håndteres. Et arbejde, der er igangsat.

Ifm. generationsforureninger har regionerne udarbejdet en samlet plan for prioritering af indsatserne for landets i alt 10 generationsforureninger. Planen indeholder tre faser og har et samlet budget på 2,7 mia. kroner.

Relateret indhold