I august bliver byggepladsen for den kommende laboratorie- og logistikbygning ved Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg overdækket af et kæmpetelt. Arbejdet varer cirka måneden ud, og der skal blandt andet bores huller til søjlerne fra teltet, som støbes fast i beton, og en kran vil efterfølgende rejse overdækningen nede fra udgravningshullet. Kæmpeteltet bliver 30 meter højt og vil dække et areal på 60 gange 85 meter. Teltet skal sikre kvaliteten i byggeriet ved at fjerne de såkaldte vejrligsdage, hvor byggeriet står stille på grund af vejret, og derudover skal det sikre, at bygningen er tør, og at materialerne ikke bliver udsat for fugt.
Pålidelig tidsplan
– Vejret er den ubekendte faktor, der gør det sværest at planlægge byggeri i Danmark. Det hele står stille et vist antal dage om året på grund af regn og blæst. Vi får en mere pålidelig tidsplan og giver samtidig håndværkerne et bedre arbejdsmiljø, har entreprisechef Carsten Nyboe fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg tidligere udtalt om planerne for opførelsen af teltet.
Øverst i teltet sidder en såkaldt traverskran, der kører på skinner under taget. Den skal bruges til at montere betonelementerne, og dermed kan støjende tårnkraner undværes på byggepladsen.
– En almindelig tårnkran kan ikke arbejde i blæsevejr. Det forlænger byggeriet og medfører yderligere fordyrelser for bygherren. Jeg håber også, at byggeriet bliver mere tåleligt for naboerne, fordi vi holder lys fra projektører, støv og en del støj inde hos os selv. Tårnkraner ser imponerende ud i horisonten, men de er ikke sjove at bo tæt på, siger Carsten Nyboe.
Overdækningen skal efter planen blive stående et års tid og bliver først pillet ned igen, når den nye bygning er helt tæt.
Vækker begejstring
Hos Dansk Byggeri roser branchedirektør Niels Nielsen fra Danske Anlægsentreprenører initiativet. Han mener, at det i mange byggesager vil være nyttigt at overveje totalinddækning. Barrieren er ifølge ham, at mange bygherrer ikke tænker overdækning ind som en del af udbuddet.
– Selvfølgelig koster det nogle penge, men til gengæld begrænses risikoen for forsinkelser væsentligt, og desuden får bygherren større sikkerhed for den samlede udgift. Man får bedre arbejdsmiljø, mulighed for at opbevare materialer uden skader på grund af vejrliget, og man undgår at få fugt i bygningen. Jeg er ikke i tvivl om, at det i langt de fleste tilfælde kan betale sig, siger Niels Nielsen.
Byggeorganisationen bag Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg har tidligere forklaret, at det havde høj prioritet at fjerne risici fra byggeriet, og teltet skal hjæpe med at sikre byggeri i den rigtige kvalitet til den aftalte tid.
Relativt nyt
Det er virksomheden SiteCover, der leverer det store telt til laboratorie- og logistikbyggeriet. En tilsvarende løsning er blevet benyttet af Novo Nordisk til byggeriet af et stort auditorium i Måløv. Men derudover er løsningen ret ny i byggebranchen.
– En stor del af værdien er, at vi opfører en bygning til forskning, som derfor har ekstra høje kvalitetskrav. Men overdækningen betyder også, at for eksempel installationsarbejder og elektrikere kan starte tidligere. Det giver mulighed for kortere byggetid og dermed mindre udgift til drift af byggepladsen. Vi kommer til at regne nøje på business casen, når vi har erfaringer med overdækningen, og jeg er overbevist om, at det betaler sig i længden, siger Carsten Nyboe.
Når overdækningen er rejst inden udgangen af august, går selve byggeriet i gang, hvilket vil strækker sig cirka halvandet år frem.
