Her betyder alder intet: Naturen og fællesskabet i højsædet på Havtorn

Udviklingen af seniorbofællesskabet Havtorn i Vestjylland har kastet værdifulde erfaringer af sig, som Realdania By & Byg nu giver videre i håb om at kickstarte flere byggerier af den efterspurgte boform.
I seniorbofællesskabet Havtorn bor par og singler med en aldersspredning fra 50-75 år og mange forskellige baggrunde.
I seniorbofællesskabet Havtorn bor par og singler med en aldersspredning fra 50-75 år og mange forskellige baggrunde.

Om seniorbofællesskabet Havtorn

  • – Husleje: 5.200-11.000 kr./md. + forbrug
  • – Lejlighederne: 14 stk. 50-120 m2
  • – Fællesfaciliteter: 250 m2 (fælleshus med køkken, lounge og gæsteværelse, orangeri, værksted, grejskur og vaskeri)
  • – Bygherre og udlejer: Realdania By & Byg for Realdania
  • – Arkitekt: AART architects
  • – Totalentreprenør: Jens Jensen Murer og Entreprenør
  • – Ingeniør: Tækker
  • – Landskabsarkitekt: Gustin Landskab
  • – Proceskonsulent: Gemeinschaft
  • – Byggestart: September 2019
  • – Indflytning: 1. oktober 2020

Knap et år efter, at de første beboere flyttede ind seniorbofællesskabet i Naturbydelen i Ringkøbing, samler Realdania By & Byg op på sine bygherreerfaringer fra projektet i en publikation, der netop er udkommet.

Som bygherre på projektet har Realdania By & Byg stillet sig udfordringen, hvorvidt man kan lokke fysisk aktive danskere over 50 år væk fra parcelhuset og de store byer med et seniorbofællesskab, der tilbyder moderne og bæredygtig arkitektur, fællesskab tæt på naturen og en rimelig husleje? Og kan man gentænke seniorbofællesskabet som koncept uden for vækstområder og uden, at anlægsbudgettet eksploderer?

– Vi har stillet spørgsmålene ud fra en række tidligere undersøgelser, som viser en øget livsglæde hos beboerne i bofællesskaber. Grundlæggende handler det om almene behov, vi alle deler, uanset hvilken vej vi har taget i livet: Anerkendelse af sin eksistens, og om vi føler os ensomme eller ej., fortæller Jørgen Søndermark, der er projektleder hos Realdania By & Byg, til Dagens Byggeri.

Stor interesse fra hele landet

I publikationen beskrives de løsninger, som Realdania By & Byg har valgt for at skabe et inspirerende bud på fremtidens seniorbofællesskaber. Løsningerne gælder byggeriet, placeringen, foreningen og en blandet beboersammensætning. – Vi har skabt et mindre seniorbofællesskab som et skalérbart koncept, der kan overføres til andre provinsbyer. Det ville vi gerne prøve af for at se, hvad der egentlig skal til for at tiltrække beboere til seniorbofællesskaber uden for de større byer. Lige nu er otte ud af de i alt 14 boliger udlejet, og vi har oplevet meget stor interesse for projektet fra seniorer over hele landet. Så noget tyder på, at vores koncept med at blande boliger og fællesfaciliteter og lade naturen være et centralt omdrejningspunkt for fællesskabet i hverdagen har en appel, der vil gøre det muligt at realisere lignende byggerier i andre dele af landet, siger Jørgen Søndermark.

Aldersspænd er vigtigt

Aldersspændet fra 50 til 75 år kan synes stort, men i en forandringstid, hvor alder i større grad afgøres af, hvor gammel man føler sig, lader de 25 års skel ikke til at afskrække. Og for teamet bag er det vigtigt – også for fremtiden – at alle beboere ikke er jævnaldrende:

– Fra vores research ved vi, at man sagtens kan starte ud med en gruppe af 55-årige, og alt er fint. Men en dag er de oppe i årene, og nogle falder naturligt fra. Derfor skal der nye ind, men så bliver det svært at tiltrække de 50-/55-årige, og pludselig er skabt endnu et ‘sølvbryllup-kvarter’, som man kender fra villavejen. Dynamikken skal være der fra starten, fortæller Jørgen Søndermark til Dagens Byggeri og tilføjer:

– I dag bor der en blanding af par og singler med en god aldersspredning fra 50-75 år, som er flyttet til både fra lokalområdet, andre dele af Jylland og sågar fra udlandet, ligesom beboerne har mange forskellige baggrunde som blandt andet landmænd, akademikere, ufaglærte. Fælles for beboerne er, at det er kombinationen af en ny og moderne lejebolig, nærhed til naturen og muligheden for et aktivt fællesskab i hverdagen, som har været afgørende for deres beslutning om at flytte ind i seniorbofællesskabet Havtorn.

Dog har ambitionen om at sammensætte en varieret gruppe af beboere vist sig at være sværere at opfylde end ventet, og erfaringen fra udlejningsprocessen i Havtorn viser, at forpligtelsen på fællesskabet er en vigtigere parameter end en blandet beboersammensætning.

De 14 lejeboliger har udsigt og adgang til den omkringliggende natur til alle sider.
De 14 lejeboliger har udsigt og adgang til den omkringliggende natur til alle sider.

Naturen er et trækplaster

I Havtorn er 14 lejeboliger blevet fordelt på tre bygninger i 2-3 etager og blandet med en række fællesfaciliteter, såsom orangeri, værksted og fælleshus med gæsteværelse, som alle vender ud mod en åben og central fællesplads i midten, hvorfra der er udsigt og adgang til den omkringliggende natur til alle sider.

Placeringen af seniorbofællesskabet i Naturbydelen i Ringkøbing har været ideel til at teste, om naturen har potentiale til at tiltrække aktive 50+’er til et bofællesskab udenfor de større byer:

– I Naturbydelen fungerer naturen som en stor, fælles have med skove, enge, søer, bærhaver og frugtlunde, hvor beboerne kan gå ture, løbe, cykle, plukke blomster og bær, se på fugle- og dyrelivet eller lave andre typer aktiviteter med sine bofæller. Erfaringerne viser, at naturen bestemt er et trækplaster, men det er fællesskabet i høj grad også.

Fællesskabet mellem beboerne i Havtorn evalueres første gang i slutningen af 2021.

Flere byggerier er på vej

Seniorbofællesskabet i Ringkøbing er ét af i alt 11 seniorbofællesskaber, som Realdania udvikler rundt omkring i landet med indsatsen ‘Rum og fællesskaber for ældre’. 10 af dem udvikles i samarbejde med pensionskasser og almene boligorganisationer, mens seniorbofællesskabet i Ringkøbing er et eksperimenterende eksempelbyggeri, som er opført og ejet af Realdania By & Byg.

Målet med indsatsen ‘Rum og fællesskaber for ældre’ er at kickstarte byggeriet af seniorbofællesskaber for at kunne imødekomme den stigende efterspørgsel på denne boform. Samlet set skal indsatsen afprøve nye løsninger og tilgange til at udvikle bofællesskaber over hele landet og samtidig inspirere andre til at bygge flere boliger af denne type. Målet er i sidste ende at skabe større livskvalitet og bekæmpe ensomhed, som i dag påvirker 100.000 ældre.

– Nu har vi vist vejen, og trampet stien klar til at følge efter. Vi håber, at det kan give andre blot på tanden og investere i lignende projekter. Behovet er stort, siger Jørgen Søndermark.

Interesserede fagfolk og aktører i markedet kan høre mere om Realdania By & Bygs erfaringer ved et erhvervsarrangement i Ringkøbing den 22. september. Her vil der være indlæg fra Realdania By & Bygs projektleder Jørgen Søndermark, arkitekten bag byggeriet, Katrine H. Stærmose, AART architects, og ejendomsmægler Finn Jacobsen, EDC Ringkøbing. Bagefter kan man komme på rundvisning i Havtorn og møde én af beboerne. Efterfølgende er der mulighed for en rundtur i Naturbydelen.

Relateret indhold