Godt arbejdsmiljø i kæmpe gulv-entreprise

Med tonsvis af EC 1-mærkede Ardex spartelmasser og gulvlim har Hammelsvang taget fat på de sidste etaper af i alt cirka 55.000 kvadratmeter gulventrepriser på DNU.
Gulvlæggerne fra Hammelsvang slipper for skadelige stoffer fra gulvspartelmasse og gulvlim, når de arbejder på DNU i Skejby. Pressefoto.
Gulvlæggerne fra Hammelsvang slipper for skadelige stoffer fra gulvspartelmasse og gulvlim, når de arbejder på DNU i Skejby. Pressefoto.

Alene siden jul har gulvlæggerne fra Hammelsvang brugt omkring 25 tons spartelmasser og fire tons gulvlim på DNU i Skejby uden for Aarhus. Firmaet har gulventrepriser på i alt cirka 55.000 kvadratmeter på projektet, der udgør Danmarks største sygehusbyggeri. Gulvlæggerne er netop gået i gang med de sidste to bygninger, og entrepriseleder Mads Valentin fortæller i en pressemeddelelse om projektet:

– Så stort et byggeri stiller nogle klare udfordringer i forhold til både arbejdsmiljø og logistik. Vi er op mod 1200 håndværkere fra mange faggrupper i gang herude på samme tid. Det kræver derfor tight planlægning samt koordinering af eget arbejde og mellem faggrupperne at få tingene til at glide. Vi har konstant fokus på optimering af alt fra de enkelte fags arbejdsprocesser til leveringen af materialer.

Indeklima og arbejdsmiljø

Hammelsvangs gulvarbejde udføres med den selvnivellerende Ardex K 15 gulvspartelmasse, der giver belægningsklare gulve i én arbejdsgang. Derudover benytter firmaet blandt andet den opløsningsmiddelfrie nye gulvlim Ardex AF 720, som ifølge producenten er let at påføre, samt den standfaste universalspartelmasse Ardex A 31 til opretning og finspartling.

Alle produkterne er EC 1-mærkede, og mærkningen dokumenterer, at produkterne ikke afgiver skadelige stoffer til omgivelserne. Det er en meget væsentlig faktor i projektet, forklarer Torben Kjemtrup, der er Ardex’ tekniske konsulent på sagen.

– Kravet om emissionsfri materialer handler ikke kun om at sikre et sundt og behageligt indeklima for supersygehusets brugere. Det handler også om hensynet til de udførendes arbejdsmiljø. Mange spartelmasser afgiver emissioner, mens de er våde, men det gælder ikke spartelmasserne fra Ardex, fortæller Torben Kjemtrup.

Derudover spiller det også en rolle for arbejdsmiljøet og effektiviteten under arbejdet, at eksempelvis Ardex K 15 er udviklet til at flyde ud af sig selv, ligesom den ikke revner selv i tykke lag. Det gør nemlig, at gulvlæggerne mindsker materialeforbruget og lettere kan udlægge undergulve med en helt ensartet kvalitet selv på store arealer.

Langtidsholdbare løsninger

Endelig bidrager produkternes høje slid- og trykstyrker ifølge Ardex til at sikre, at de færdige gulve kan modstå tung daglig trafik fra både bårer, vogne og senge i mange år fremover. Torben Kjemtrup, der siden projektets start har rådgivet Hammelsvang omkring blandt andet optimering af materialeleveringen fra Ardex’ fabrik i Hedensted, forklarer:

– På hospitaler stilles der generelt høje krav til materialernes holdbarhed. Det er meget omkostningstungt at lukke ned for operationsstuer eller færdselsarealer på grund af vedligeholdelse, så der er stort fokus på at sikre gulve med så lang levetid som muligt.

Hammelsvang har gulventrepriser på i alt cirka 55.000 kvadratmeter på projektet. Pressefoto.
Hammelsvang har gulventrepriser på i alt cirka 55.000 kvadratmeter på projektet. Pressefoto.

Relateret indhold