Godkendt: Christiania får sin egen boligorganisation

Frem mod 2031 skal der bygges almene boliger til ca. 300 nye beboere på Christiania. Den nye almene Christiania Boligorganisation skal løse opgaven.
Der skal bygges minimum 15.000 kvadratmeter almene boliger på Christiania frem mod 2031. Boligerne skal udlejes efter de gældende regler for almene boliger. Foto: Getty Images
Der skal bygges minimum 15.000 kvadratmeter almene boliger på Christiania frem mod 2031. Boligerne skal udlejes efter de gældende regler for almene boliger. Foto: Getty Images

Det er bestemt ikke hver dag, en ny almen boligorganisation bliver godkendt i København. Men det ser nu ud til, at det bliver tilfældet med en ny selvstændig boligorganisation, der kan stå for gennemførelsen af nybyggeriet af 15.000 kvm almene boliger på Christiania samt den efterfølgende drift.

Forventningen er, at ca. 300 nye beboere vil flytte ind i nybyggeriet på Christiania inden 2031.

Den nye almene Christiania Boligorganisation er nu politisk godkendt på Københavns Rådhus, og dermed er den meget tæt på at blive til virkelighed. Teknik- og miljøborgmester, Line Barfod*, siger:

– De almene boliger bliver en vigtig brik i den store forandring, som Christiania i øjeblikket gennemgår, og med oprettelsen af Christiania Boligorganisation kan christianitterne sikre, at området udvikles indenfor de rammer som Christiania og staten har aftalt. Dermed kan den helt særlige status som en eksperimenterende bydel fortsætte, og det ser jeg som et kæmpe plus.

Fonden Christiania har i samarbejde med det almene administrationsselskab KAB gennem længere tid arbejdet på at løse behovet for en boligorganisation, som kan stå for gennemførelsen af både byggeri og drift.

Efter samråd med flere boligselskaber er det KAB’s vurdering, at en ny selvstændig boligorganisation bedst vil kunne håndtere den særlige konstruktion, der fremover vil være på Christiania mellem fonden og de nybyggede almene boliger.

Christiania Boligorganisation vil efter oprettelsen være den 25. boligorganisation i København.

Mangeårigt indfasningsforløb

Det var i 2011, at staten og Fonden Fristaden Christiania indgik en aftale om overdragelse af det gamle kaserneområde til fonden, og sidenhen er der også indgået en tillægsaftale om blandt andet opførelsen af 15.000 kvm almene boliger.

Rammeaftalen om overdragelse af Christianiaområdet til Fonden har ifølge både staten og Fonden haft en positiv effekt på udviklingen af Christianiaområdet, og tillægsaftalen om blandt andet almene boliger er indgået for at understøtte den fortsatte udvikling i området inden for rammerne af Christianias særlige fællesskab.

De nye beboere, der på sigt flytter ind i de almene boliger på Christiania, vil kunne benytte fristadens faciliteter og deltage på stedets fællesmøde på lige fod med de eksisterende beboere. Foto: Getty Images
De nye beboere, der på sigt flytter ind i de almene boliger på Christiania, vil kunne benytte fristadens faciliteter og deltage på stedets fællesmøde på lige fod med de eksisterende beboere. Foto: Getty Images

Tillægsaftalen fastsatte et mangeårigt indfasningsforløb frem til 2031 om forskellige emner, men med ansøgningen om godkendelse af oprettelsen af et alment boligselskab ønsker Christiania at fremme udviklingen hurtigere og i videst muligt omfang realisere tillægsaftalen inden for en kortere årrække.

Skal i arbejdstøjet

På Christiania ser christianit og koordinator for arbejdsgruppen, Mette Prag, frem til, hvad Christiania Boligorganisation får af betydning på fristaden:

– De nye beboere skal selvfølgelig være med i den eksisterende drift af Christiania, med vores håndværkere, gartnere, kulturelle institutioner etc., ligesom de skal kunne deltage på vores fællesmøde på lige fod med os andre. Derfor er det afgørende, at det er en ny boligorganisation, som fra start samarbejder med Fonden om at drifte Christiania. Nu skal vi i arbejdstøjet ift. at udvikle en lokalplan med bæredygtige bofællesskaber for ældre og unge. Det bliver spændene også her at finde kreative løsninger, siger Mette Prag.

Sideløbende med oprettelsen af en boligorganisation arbejder en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Justitsministeriet, Ældreministeriet, Christiania, Københavns Kommune, Københavns Politi og Fonden Fristaden på en forandringsplan for området omkring Pusher Street.

Planen indeholder blandt andet en renovering af Stjerneskibet, etablering af nye byrum, sanering af området og forbedring af infrastruktur og nye funktioner i eksisterende lokationer.

*Line Barfod er vurderet inhabil i sagen om en ny boligorganisation på Christiania, da hun selv har arbejdet som advokat for Fonden Fristaden Christiania, og at hendes datter nu gør det samme.

Relateret indhold