For at styrke samarbejdet, øge effektiviteten og udvikle både virksomheden og byggebranchen generelt har entreprenørselskabet Enemærke & Petersen i flere år haft erhvervs-ph.d.-studerende tilknyttet virksomheden.
Samarbejdet er blevet en fast del af virksomhedens udviklingsstrategi og er – ifølge direktør for strategi og forretningsudvikling, Peder Johansen – en nødvendighed.
– Byggebranchen er i en stor udvikling, og derfor har vi brug for forskning, der går dybere ned i de grundvilkår, vi arbejder under. At have forskere i vores hverdag betyder, at vi får nye analytiske perspektiver og bliver mere udviklingsorienterede, siger han.

Peder Johansen ser tilknytning af erhvervs-ph.d.’er som en vigtig byggesten til at forberede virksomheden på fremtiden:
– Jo mere viden vi får ind, jo bedre kan vi ruste os til fremtiden. Vi stiller aldrig spørgsmålstegn ved, om forskningen kan bruges – det ved vi, at den kan, siger han.
Forsker i de menneskelige aspekter
Nummer fire i rækken af forskere er Stine Harboe Petersen. Hendes projekt har efterladt traditionelle emner som projektstyring, samarbejdsformer og markedsforhold på perronen. I stedet er hun dykket ned i de mere menneskelige aspekter af hverdagen på byggepladserne. Hun undersøger bl.a., hvordan kultur og samarbejde udfolder sig i hverdagen på byggepladserne.

Læsere af Dagens Byggeri kan måske genkende emnerne og billedet af Stine Harboe Petersen. I 2024 skrev hun fire meget læste kommentarer om kulturen i byggeriet her på sitet. Alle inspireret af den viden, hun har indsamlet på byggepladserne. Læs eller genlæs dem her:
Håndværkerne er blevet glemt (april 2024)
Akkord har en social og kulturel slagside (juni 2024)
Viden går tabt i effektivitetsræset (august 2024)
Byggeprojektet er et spil, alle kæmper om at vinde (december 2024)
Kan forbedre arbejdsmiljøet
I sit forskningsprojekt har hun fulgt forskellige sjak på forskellige byggepladser og deltaget i byggemøder. Her har hun har observeret, hvordan samspillet mellem håndværkere og ledere fungerer i praksis.

Udvikler effektive solcellevinduer: Kan forandre hele bygningssektoren
– Forskning i kultur i byggebranchen er et vigtigt emne, fordi det hjælper os med at forstå de menneskelige dynamikker, der former hverdagen på byggepladserne. Ved at skabe forståelse for kultur og samarbejde kan vi forbedre arbejdsmiljøer, styrke effektiviteten og bane vejen for en mere innovativ branche, siger Stine Harboe Petersen.
Én størrelse passer ikke alle
Hendes forskning har tydeligt vist, at håndværkere – ligesom alle andre faggrupper – er forskellige og motiveres af forskellige ting. Det betyder også, at ledelse på byggepladsen ikke må være én størrelse, der tilpasses alle.

C.F. Møller sætter mennesker først på nyt tysk hospital
– God ledelse handler om at se menneskerne bag titlen. Nogle håndværkere motiveres af klare retningslinjer og struktur, mens andre trives bedst med frihed og ansvar. Hvis vi vil styrke samarbejdet og skabe en mere effektiv byggeplads, skal ledere kunne aflæse og håndtere de individuelle forskelle – i stedet for at lede alle ens, siger Stine Harboe Petersen.