Genbruger kommunens egne materialer til stormsikring af havne

Flytbare betonklodser skal fungere som læmure i Klintholm Havn i Vordingborg Kommune. De er produceret lokalt af kommunens egne genbrugsmaterialer.
Foto af en lastbil hvorfra en kran løfter store betonklodser over på en mur, der står tæt ved havnekanten. I baggrunden ses Østersøen
De flytbare betonklodser bygges sammen til læmure, der skal beskytte Klintholm Havn mod stormflod og det vand, som Østersøen ellers sender ind mod kysten. Foto: Vordingborg Kommune

Stormfloden i 2023 medførte store ødelæggelser i blandt andet Klintholm Havn på Møn i Vordingborg Kommune. Nu skal en dynamisk læmur sikre erhvervshavnen mod Østersøens kræfter.

Den nye læmur udgøres af store betonklodser, der er skabt af genbrugsmaterialer fra Vordingborg Kommune. Det er den lokale virksomhed Halkvist Beton fra Masnedø, som genanvender materialerne og omdanner dem til nye produkter.

Kan skilles ad og flyttes

Betonklodserne er flytbare. Så hvis havnen på et tidspunkt skal ændres, kan læmurene skilles ad, og betonklodserne kan flyttes og genanvendes andre steder. På Klintholm Havn eller en af Vordingborg Kommunes syv andre havne.

Chef for bl.a. Vordingborg Kommunes havne, Anja Valhøj, siger:

Læs også

Stormflod: Diger, mure og sluser skal beskytte borgerne i Køge

– Vi fik en henvendelse fra Halkvist Beton, som i flere år har været en af vores samarbejdspartnere på havnene. Peter (Halkvist, ejer og direktør, red.) havde forskellige bud på løsninger, som vi efterfølgende sammen har tilpasset, så Klintholm Erhvervshavn nu er bedre sikret mod det vand, som slår ind mod havnen, når Østersøen viser tænder. Vi sætter stor pris på, når erhvervsdrivende byder ind og vi sammen kan finde gode løsninger, som tilmed er klimavenlige, siger hun.

Genopbygningen af Klintholm Havn er igangsat med forskellige tiltag, inden en potentielt større renovering kan effektueres.

Relateret indhold