Om projektet
- Størrelse: 29 rækkehuse og 63 lejligheder
- Bygherre: NREP og Arkitektgruppen
- Arkitekt: Lendager Group
- Ingeniør: Moe
- Entreprenør: Arkitektgruppen
Morgendagens boligbyggeri er flyttet ind i nutiden med opførslen af Ressourcerækkerne – tegnet af Lendager Group – og i går var der rejsegilde i det meget spændende og fremsynede boligprojekt i Ørestad, der opføres af Arkitektgruppen og NREP.
Ressourcerækkerne bliver Danmarks første boligbyggeri, der opføres af materialer fra forladte boliger og industribygninger.
Bæredygtigt byggeri er vejen frem og vi bliver heldigvis hele tiden klogere på, hvordan vi kan arbejde målrettet med bæredygtighed og afprøve nye måder at gøre tingene på.
Adm. direktør Anne Skovbro By & Havn
– Ressourcerækkerne giver os et blik ind i hvordan fremtidens byggeri ser ud. Bæredygtigt byggeri er vejen frem og vi bliver heldigvis hele tiden klogere på, hvordan vi kan arbejde målrettet med bæredygtighed og afprøve nye måder at gøre tingene på. Det er håndværkernes arbejde her i Ressourcerækkerne i Ørestad et rigtig godt eksempel på, sagde Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn, i sin tale til rejsegildet onsdag.
Masser af genanvendelse
Byggerier fra 1960’erne og opefter er bygget med en mørtel, der er stærkere end murstenene så man ikke kan skille murene ad i de enkelte mursten. Det har man fundet løsningen på i Ressourcerækkerne, hvor hele moduler er skåret ud af gamle mure og anvendt som store byggeklodser i det nye byggeri.
På den måde genanvendes mursten, der ellers ville være blevet destrueret, og samtidig bidrager metoden til det arkitektoniske udtryk, når forskellige farver og typer af mursten kombineres. Derudover genanvendes 300 tons træ fra metrobyggeriet til facader, terrasser og gulve i Ressourcerækkerne.
– Selvom vi har været i branchen mange år, er byggeri af upcyclede byggematerialer et helt nyt område for os. Derfor er det fantastisk nu at nå den milepæl, det er at fejre rejsegilde. Vi var ikke nået dertil uden et stort engagement fra alle de involverende parter i byggeriet; herunder ikke mindst vores egen byggeledelse og håndværkerne på pladsen. Det er altid udfordrende at arbejde med noget, hvor man skal retænke tingene og ikke bare kan gøre som man plejer, men alle har taget imod udfordringen med stor interesse, og det ser jeg som en stor styrke ift. en begyndende holdningsændring i en ellers konservativ byggebranche, siger Robin Feddern, som er adm. direktør i Arkitektgruppen.
Haver på taget
På taget opføres 52 drivhuse med nyttehaver, som er lavet af genbrugt glas. Der bliver også etableret solceller på taget og opsamlet regnvand, der bruges til både toiletskyl og til at vande nyttehaverne. Den sociale dimension er også tænkt ind i Ressourcerækkerne, og her kan nyttehaverne blandt andet være med til at knytte gode naboskaber.
Genbrug af regnvand til toiletskyl og plantevanding er en vigtig del af Ressourcerækkernes identitet. Grundvand til toiletskyl erstattes med regnvand, der opsamles fra solceller på rækkehuse og øvrige ubenyttede ‘rene’ tagflader. Regnvand fra tagterrasser opsamles til brug til vanding af planter. Denne intensive udnyttelse af regnvand udmunder i en klar økonomisk besparelse på driftsudgifterne for beboerne.
