Frygten for fugt i trækonstruktioner skal måles væk

Fugt og brand kan holde mange bygherrer fra at bygge i træ, men de bekymringer vil Woodsense gøre til skamme med deres sensor-overvågning.
I bedste Løvens Hule-stil var der ganske få minutter til at præsentere sine idéer for Jeppe Rasmussen og de øvrige deltagere til Final Pitch. Foto: Sebastian Falck Stigsby.
I bedste Løvens Hule-stil var der ganske få minutter til at præsentere sine idéer for Jeppe Rasmussen og de øvrige deltagere til Final Pitch. Foto: Sebastian Falck Stigsby.

Fem vindere af Final Pitch

  • Skipit – Startup’en bygger et globalt og digitalt “Rejsekort”, der giver alle mulighed for at “rejse som en lokal”. Det skal gøre det lettere for rejsende og turister at bruge offentlig transport i nogle af verdens største byer.
  • CoGo – En app skal gøre det lettere at bevæge sig rundt i storbyer på en grønne måde. Det sker ved at give et komplet overblik med prissammenligning over alle dele-scootere, cykler, biler og knallerter, så længe de er med rugbrøds eller elektrisk motor. Langsigtet skal det blive lettere at deltage i delt on-demand mobilitet.
  • WeSolve – Via en digital platform skabes der forbindelse mellem borgere og deres lokale kommuner, og mellem medlemmer og deres foreninger. Platformen giver alle indblik i data, som kan skabe diskussioner om løsninger til forbedring af livskvalitet og trivsel i samfundet.
  • WoodSence – Skal træbyggeri vinde mere frem i byggebranchen, må fremtidige skader elimineres. Det vil WoodSence gøre ved at monitorere træelementerne fra fabrikken og følge dem i hele værdikæden indtil drift af bygningen. Sensoren, der kan holde i 10 år, måler træfugtighed, temperatur og luftfugtighed.
  • AirPlant – Vil løse problemer med lav luftfugtighed og kemiske gasser i moderne bygninger, der påvirker menneskers sundhed og trivsel. Løsningen er at omdanne planter til indendørs luftbefugtere og renseapparater. Planterne optager CO2 og VOC og bruger dem til vækst, mens fugtigheden i tør luft øges.

Der er nogle benspænd i vejen, for at træ foretager et stort rykind i byggebranchen herhjemme. To af dem knytter sig til bekymringerne for fugt og brand, mens særligt én fylder endnu mere.

– Den store udfordring for at bygge med træ i Danmark, er den mentalitet og frygt, der stadig er i byggebranchen, siger Jeppe Rasmussen, administrerende direktør i Woodsense.

Hvis tankegangen i forhold til træbyggeri skal ændres, kan man med fordel se nærmere på de to andre benspænd: fugt og brand. Det er lige præcis hér, Woodsense sætter ind. Og det gør de for at lægge bekymringerne i benlås.

Sensorer skaber sikkerhed

Virksomheden har udviklet en avanceret udgave en manuel betjent indstiksmåler, der ifølge Jeppe Rasmussen kan noget, som man ikke har kunnet hidtil.

Allerede på fabrikken bliver trådløse sensorer monteret på træet. Det kræver to skruer, men sensorerne holder i 10 år. Under byggeprocessen placeres de på bygningens udsatte steder, hvorfra de løbende indsamler data. Via et program kan bygningens ejer holde sig orienteret, om der er kritiske fugt- eller temperaturniveauer. Det giver mulighed for eksempelvis at opdage begyndende skimmelsvamp.

– Fordi sensorerne er trådløse, kan de sættes bag vægge eller i hulrum, hvor man ellers ikke kan komme til at måle. De holder løbende øje med udviklingen, og sender en alarm, hvis der er tegn på fugt, skimmel, lækager eller varme, siger Jeppe Rasmussen.

Med deres teknologiske løsning har Woodsense sat sig for at sikre kvaliteten af fremtidens træbyggeri.

– Vi vil være bedst til at monitorere og passe på vores byggematerialer, så vi ikke bare ender med at reparere og – hvis det går galt – gå til forsikringsselskabet, siger han.

Løvens Hule

I sidste uge fik Woodsense mulighed for at præsentere virksomhedens indspark til byggebranchen. Det skete sammen med 12 andre danske startups, der viste sig frem for beslutningstagere og investorer.

‘Final Pitch Event’ i Bloxhub var arrangeret af Realdania og Industriens Fond, og var en forløber for efterårets Urbantech, der afholdes for tredje år.

– Vi er en af initiativtagerne til Urbantech, og sammen med Industriens Fond lavede vi et lille startup-arrangement for danske deltagere, der kan ansøge om at komme med i hovedprogrammet til efteråret, siger projektleder hos Realdania Simon Kofod-Svensen og fortæller, at Woodsense allerede inden arrangementet var på Realdanias radar.

– Vi arbejder ofte sammen med SMV’ere, men der er noget spændende ved startups. De kommer med fart, energi og går lige til kernen, siger Simon Kofod-Svensen.

Tredje gang bliver bedste gang

Urbantechs hovedprogram begynder til efteråret, hvor 10 deltagere i samarbejde med partnerne Cowi, Ewii, Velux, 2150 (NREPs nylig oprettede tech-fond til bæredygtig byudvikling) og Realdania, skal udvikle og kvalificere deres løsninger.

– Det er muligvis den sidste udgave, men det bliver også den bedste på grund af de ting, vi har lært de foregående år. Vi har igen søgt dybt og bredt for at finde startups, der arbejder med bæredygtige byer, siger Michael Ambjørn fra Urbantech.

Han peger på vigtigheden af, at urbane udfordringer som sund byggemasse, indeklima, forurening, infrastruktur, transport og generel trivsel, tackles med nye løsninger.

– Bæredygtige byer har været overskriften for alle tre år, fordi alle – partnere, startups, indbyggere – står over for en fælles udfordring: 90 procent af CO2-udledningen kommer fra byer. Der er virkelig noget at komme efter med de gode løsninger, siger han.

Relateret indhold