Fremtidssikrer Sønderborgs trafikale knudepunkt. Pris: 212 mio. kr.

Hele Sønderjylland vil få gavn og nytte af den opgradering af Sønderborg Lufthavn, der indledes i 2024. Ejerne - Sønderborg Kommune og Bitten & Mads Clausens Fond - bidrager i fællesskab til udgiften på 212 mio. kr.
Lufthavnsbygningen i Sønderborg Lufthavn har fungeret fint i mange år, men er nu mere end moden til en modernisering. Første og anden etape forventes at stå færdig i 2027. Foto: Sønderborg Kommune
Lufthavnsbygningen i Sønderborg Lufthavn har fungeret fint i mange år, men er nu mere end moden til en modernisering. Første og anden etape forventes at stå færdig i 2027. Foto: Sønderborg Kommune

Sønderborg Lufthavn – 1. og 2. etape

  • Supplerende adresse: Lufthavnsvej
  • Entrepriseform: Ikke afklaret/Ukendt
  • Stadie: Skitseforslag
  • Bygherre: Sønderborg Lufthavn
  • Skitseprojekt: Cowi
  • Rådgivere: Kan endnu ikke oplyses
  • Forventet byggestart: Juni 2024
  • Forventes afsluttet: Maj 2027
  • Estimeret budget: 212 mio. kr.
  • Estimeret omfang: 1.500 kvm. Opførelse af en ny terminalbygning og en generel modernisering af lufthavnens eksisterende arealer. Projektet er 1. og 2. etape af en større plan for lufthavnen.
  • Bæredygtighed: Bæredygtighedstiltag ud over bygningsreglementet
  • Kilde: Byggefakta

Sønderborg Lufthavn har ligget på Lufthavnsvej 1 siden 1960’erne. Efter en del års forsinkelse, senest på grund af coronapandemien, er tiden endelig kommet til, at en omfattende modernisering og bæredygtig fremtidssikring af lufthavnens bygninger kan sættes i gang.

Cowi udarbejdede en masterplan for området helt tilbage i 2008, men nu er lufthavnen prioriteret i kommunens budgetaftale for 2023-2026, og det ser ud til, at der snart vil ske noget markant på lufthavnsgrunden, der ligger på Kær Halvø kun syv km fra Sønderborg centrum.

For med cirka 60 år på bagen fremstår lufthavnens bygninger i dag utidssvarende, og derfor har ejerskabet, der består af Sønderborg Kommune og Bitten & Mads Clausens Fond (BMC Fond), besluttet at bygge om, bygge nyt, renovere og fremtidssikre lufthavnen for 212 mio. kr. Intentionen er at skabe grobund for en stærk regional lufthavn, der kan øge tiltrækningen af operatører og tilbyde bedre forhold for de rejsende.

En ny terminalbygning vil bl.a. give luft under vingerne for den vigtige rute mellem Sønderborg og København, vurderer lufthavnens ejere. Foto: Sønderborg Lufthavn
En ny terminalbygning vil bl.a. give luft under vingerne for den vigtige rute mellem Sønderborg og København, vurderer lufthavnens ejere. Foto: Sønderborg Lufthavn

Projektet er desuden del af en større plan, der handler om at samle et stærk erhvervs-setup omkring lufthavnen og ruten mellem Sønderborg og København.

– Moderniseringen af lufthavnen og bedre faciliteter er essentiel for hele Sønderborg-området, ikke mindst for at sikre kvalificeret arbejdskraft og tiltrækning af nye borgere, siger borgmester Erik Lauritzen og tilføjer:

– Lufthavnen er et trafikalt knudepunkt med stor betydning for hele området (…). Med en ny terminal og forbedringer omkring lufthavnen sikrer vi fremtiden for den til glæde for hele Sønderjylland.

Projekt beløber sig samlet set til 212 millioner kroner. Heraf indskyder Sønderborg Kommune og BMC Fond hver 46 mio. kr. til udbygning af lufthavnen. Resten af beløbet kommer fra Fonden, og bruges til at opføre en ny terminalbygning, som bliver udlejet til lufthavnen.

I masterplanen fra 2008 ses planerne på både kort- (tv.) og langt sigt. De lyse bygninger er eksisterende bygninger, mens de mørke er nybyggeri - bl.a. til kommerciel drift og eventhangar på kort sigt samt lagerhotel og nyt erhvervsområde på længere sigt. Visualisering: Cowi
I masterplanen fra 2008 ses planerne på både kort- (tv.) og langt sigt. De lyse bygninger er eksisterende bygninger, mens de mørke er nybyggeri – bl.a. til kommerciel drift og eventhangar på kort sigt samt lagerhotel og nyt erhvervsområde på længere sigt. Visualisering: Cowi

Tager et skridt ad gangen

Masterplanen for Sønderborg Lufthavn har som sagt været længe undervejs. Oprindelige visioner gik på at investerer massivt i alt fra ny landingsbane til udvidelse af hele lufthavnens område.

Med den foreliggende aftale er det besluttet at dele projektet op i etaper, og lægge ud med etape 1 og 2, der omfatter den nye terminalbygning, der skal opføres i bæredygtige materialer, samt en generel modernisering af lufthavnens eksisterende arealer.

Flyselskabet Alsie Express flyver direkte fra Sønderborg Lufthavn til København, Bornholm, Bodensee i Tyskland, britiske Isle of Man samt Alsace i Frankrig - og hjem til Sønderborg igen. Foto: Sønderborg Lufthavn
Flyselskabet Alsie Express flyver direkte fra Sønderborg Lufthavn til København, Bornholm, Bodensee i Tyskland, britiske Isle of Man samt Alsace i Frankrig – og hjem til Sønderborg igen. Foto: Sønderborg Lufthavn

Bestyrelsesformand i BMC Fond, Per Egebæk Have, fortæller om baggrunden for det nye projekt:

– Da vi udarbejdede de tidlige visioner, var samfundet i vækst. Men efter pandemi, krig og energikrise ser verden anderledes ud, så vi har valgt at tage et skridt ad gangen og indrette os efter den nye virkelighed. Ikke desto mindre er dette en markant investering i en dansk indenrigslufthavn, som vi tror på bliver helt afgørende for Sønderborg og Sønderjylland i fremtiden, siger han.

Relateret indhold