København er ikke blot værtsby, når borgmestrene og de delegerede fra 94 byer verden over samles til C40 World Mayors Summit den 9.-12. oktober. Byen er også genstand for et nyt, intelligent byplanlægningsværktøj, som både konferencedeltagerne og Københavnerne kan prøve kræfter med.
ArcGIS Urban er det første 3D-byplanlægningsværktøj, der bryder med den traditionelle brug af data, analyser og pdf’er i byplanlægningen og i stedet gør det muligt at arbejde med en visuel, digital tvilling af byer som København.
Visualiseringen af en eksisterende by og fremtidens mulige scenarier er et kæmpe skridt fremad for byplanlæggere. For kommunerne er det desuden en værdifuld sidegevinst, at borgerne kan få adgang til de digitale by-tvillinger og bidrage med deres forslag til fremtidens byudvikling online direkte på 3D-kortene.
– Byplanlægning har aldrig før været så meget i fokus. Alle store byer verden har vokseværk. I 2030 forventer man, at der vil være 200.000 flere indbyggere i København, og at der vil være behov for 100.000 nye boliger. Hvor skal de ligge? Skal der bygges i højden? Hvordan skal fordelingen mellem boliger og erhverv være og så videre, spørger Jan Juul Jensen, Partner Manager i Geoinfo, der står bag lanceringen af byplanlægningsværktøjet.
Bevar sjælen og kulturen
– En helt central opgave for kommunerne er at sikre, at sjælen, karakteren og kulturen bevares, når byerne vokser. De skal være rare at være i for dem, der bor og arbejder der, og de skal tilbyde muligheder for alle indkomstgrupper. Det er en kæmpe udfordring, som vi med ArcGIS Urban kan hjælpe byplanlæggerne med at løse effektivt, siger han.
Geoinfo er dansk distributør af verdens førende GIS-værktøjer fra amerikanske Esri og har leveret GIS-løsninger til en lang række kommuner. ArcGIS Urban samler data fra alle relevante kilder, herunder planlovgivning og kommune- og lokalplaner på en fælles platform, hvor byplanlæggerne kan arbejde med what-if-scenarier i 3D.
Borgerne kan selv indtaste forslag
– Det visuelle aspekt er enormt stærkt. Det er det, der virkelig booster effektiviteten og skaber et solidt beslutningsgrundlag. Der har været en enorm interesse for det i de store byer, hvor ArcGIS foreløbig er testet, siger Jan Juul Jensen.
Under C40 World Mayors Summit, som en del af LiveLikeTomorrow, kan borgerne på storskærme indtaste forslag til grønne byplansinitiativer på en digital udgave af København i ArcGIS Urban. Skærmene er opstillet i Rådhushallen og i BLOX. ArcGIS Urban er allerede blevet testet i en række store byer verden over, herunder blandt andet San Francisco, Singapore, Boston, Paris, Madrid, Berlin, Toronto, Seattle og Melbourne.
Projektet er i samarbejde med Københavns Kommune og med støtte fra Realdania.