Fra 10 til 5 år: Ny fond vil have CO2-venlige materialer hurtigere på markedet

Nye bæredygtige løsninger, som kan sænke byggeriets CO2-forbrug, skal på markedet indenfor 5 år. Det vil en ny fond hjælpe med. Den vil bl.a. tage sig af dækning ved skader eller svigt.
Nærbillede af isolering med Hamp
Det kan i dag tage op til 10 år for et nyt byggemateriale at blive bredt anvendt i byggebranchen. Ny fond vil have materialer og byggetekniske løsninger på markedet langt hurtigere. Foto: Klaus Bo

De 42 organisationer i Strateginetværket for Bæredygtigt Byggeri har længe brygget på ideen om en fond, der understøtter afprøvning, dokumentation og anvendelse af nye bæredygtige materialer og løsninger. Fokus skal være på grøn omstilling af bygge- og anlægsbranchen.

Nu har initiativet fået et navn: Acceleratorfonden.

Acceleratorfonden skal administrere en proces, hvor én specifik løsning i et byggeprojekt kan blive omfattet af en afprøvningsproces, og hvor ansøgeren kan få adgang til dækning af eventuelle svigt/skader forbundet med den specifikke løsning.

Klog af skade

Det tager ofte 10 år for et nyt materiale eller en ny løsning at blive etableret og bredt anvendt i byggebranchen. I Strateginetværket for bæredygtigt byggeri er der bred enighed om, at denne markeds-modning gerne skal gå stærkere, når det handler om nye bæredygtige løsninger, som kan sænke byggeriets CO2-forbrug.

Der er tale om afprøvning af løsninger, som ikke i forvejen er velbeskrevne og -dokumenterede og som indebærer innovation, et potentiale i den grønne omstilling og en grad af risiko. 

Læs også

Opfører hamphus på seks måneder – fylder det med måleudstyr

Hanne Ullum, vicedirektør i Bygherreforeningen, står i spidsen for det nye initiativ sammen med en arbejdsgruppe. Hun siger:

– Klog af skade er bygge- og anlægsbranchen generelt forsigtig med implementeringen af nye materialer og løsninger, og forsikringsselskaberne er tilbageholdende med at dække nye løsninger, der kan udgøre en potentiel risiko for projekterne. Lige nu tager det op mod 10 år, før en løsning er velbeskrevet og kan implementeres i byggeriet uden særlig risiko. Med Acceleratorfonden vil vi nedbringe den periode til fem år – eller kortere endnu.

Dårlige erfaringer med nye løsninger

Hun forklarer videre, at der i bygge- og anlægsbranchen er bred enighed om, at omstilling til et mere bæredygtigt byggeri er bydende nødvendig. Men branchen har dårlige erfaringer med at afprøve nye og potentielt risikofyldte løsninger. Det sænker tempoet i den grønne omstilling.

– En oplagt løsning er derfor at skabe en fond, som kan accelerere processen og afdække en del af den risiko, som er forbundet med at vælge nye materialer, hvor holdbarheden over tid i samspil med andre materialer er mere usikker, fortæller Hanne Ullum.

Læs også

Lad os gøre 2025 til året, hvor biobaseret bliver rigtig mainstream

Hun bakkes op af Martha Katrine Sørensen, souschef ved Teknologisk Institut, der er en del af arbejdsgruppen omkring Acceleratorfonden.

– Hos Teknologisk Institut arbejder vi dagligt med at minimere risikoen ved test, demonstration og udvikling, når nye byggematerialer skal på markedet. Acceleratorfonden skal skubbe på udviklingen, så vi får flere materialer og løsninger, der bidrager til den grønne omstilling.

Stadig i udviklingsfasen

Acceleratorfonden er indtil videre i en udviklingsfase, hvor der søges finansielle og faglige sparingsparterne til udviklingsarbejdet. Senere skal findes finansielt grundlag for fondens arbejde.

De halmbaserede elementer fra Ecococon udgør væggene i de foreløbigt tre rækkehuse, der bygges i det østlige Aalborg netop nu. Erfaringsindsamlingen vil her især dreje sig om husenes inder- og ydervægge. Foto: PKAE
Halmbaserede elementer er også noget af det, der bliver testet i byggeriet netop nu. Arkivfoto: Pkae

Til en start har Realdania gennem en ny bevilling valgt at støtte udviklingen af rammerne for den nye fond. Med de nye midler er det muligt at afdække bl.a. mulighederne for at skabe det rigtige organisatoriske og forretningsmæssige setup samt at finde den nødvendige finansiering.

Forudsætningen for den videre færd i projektet er dog, at branchens egne aktører bidrager. Initiativet åbner nu for, at branchens aktører kan blive partnere i udviklingen af fonden og bidrage med bl.a. viden, økonomi eller cases til afprøvning.

Essentielt med input fra branchen

Både økonomisk støtte og erfaringsbaserede input fra branchen bliver helt essentielt for den videre udviklingsproces, lyder det fra Hanne Ullum.

Læs også

Den danske pavillon som byggeplads: Søren Pihlmann vil have os til at se potentialet i byggeaffald

– Vi tror, det er afgørende, at Acceleratorfonden har en bred forankring i branchen, og derfor inviterer vi mange parter med for at skabe et stærkt fundament. Målet er at skabe en fond, der er udviklet af og er til gavn for hele branchen.

Bygherreforeningen står i spidsen for udviklingsarbejdet bag fonden. I arbejdsgruppen er derudover Forsikring & Pension, Teknologisk Institut samt Schjødt Advokatpartnerselskab.

Relateret indhold