Om projektet
- NIRAS er ingeniør på alle fag inkl. byggemodning og varetager desuden projekteringsledelse, IKT-ledelse og arbejdsmiljøkoordinering i projekteringsfasen
- Bygherre og udvikler: MT Højgaard Projektudvikling A/S
- Projektomfang, byggeri: Ca. 48.000 kvm., heraf ca. 43.000 kubikmeter boliger
- Alment boligselskab, CIVICA: Ca. 5.200 kvm. boliger
- Arkitekt og landskabsarkitekt: C.F. Møller
- Landinspektør: Bøgh og Krabbe
- Geotekniker: DMR A/S
- Miljørådgiver: DMR A/S
I Dalum ved Odense er der gang i byggemodningen på den gamle fabriksgrund, der gennem årtier husede Danmarks første og sidste store papirfabrik. Det store skønne område, der ligger i grønne omgivelser lige op ad Odense Å, bliver nu genopbygget som et attraktivt boligområde i et projekt, der forener både naturen, det nye og det gamle.
– Når et nyt og moderne byggeri skal bindes sammen med eksisterende gammelt fabriksbyggeri, bliver det let et kompliceret puslespil, hvor brikkerne ikke altid passer ind i hinanden. Man kan fx ikke bare trække lige streger, når man skal lave veje og fortove der skal passe ind i den eksisterende bygningsmasse, forklarer Christoffer Vældgaard Grøn fra Niras infrastrukturafdeling.
Det er fedt med sådan et stort projekt, der trækker tråde rundt til alle vores afdelinger på tværs af fag og geografi.
Christoffer Vældgaard Grøn, Niras infrastrukturafdeling
Han er en del af det store tværfaglige team i Niras, der lige nu arbejder med byggemodning på Dalum Papirfabrik.
– Det faktum, at projektet er kompliceret, er jo også det, der netop gør det spændende at arbejde med, fortæller han og understreger, at der bare med byggemodningen er mere end 40 forskellige eksperter på opgaven.
Arbejder sammen hver for sig
Selv om projektet primært bliver kørt fra Niras Aarhus, bliver der indhentet de helt rigtige eksperter fra andre af rådgiverens kontorer rundt i hele Danmark.
– For os er det vigtigste, at vi får de rigtige kompetencer i spil til projektet. Om specialisten til dagligt sidder på vores kontor i Odense, Aarhus, Allerød eller Aalborg eller om man arbejder i byggeri, miljø, infrastruktur eller vand er ikke væsentligt for vores samarbejde, forklarer Christoffer Vældgaard Grøn.
– Hele Corona-situationen har jo vist os, at vi sagtens kan samarbejde, uden overhovedet at have mødt hinanden, understreger han og forklarer, at projektet lige var kommet i gang, da hele Danmark måtte lukke ned for første gang i foråret 2020.
En fordel ved at indhente kollegaer ind til projektet fra forskellige lokaliteter er, at man kan få nogen med i projektet, der har lokalkendskab.
– Vi får hjælp af en kollega fra Odense-kontoret. Han er trafiksikkerhedsekspert i forhold til udformning af vejanlæg. Han ved hvordan Odense Kommune arbejder og prioriterer i forhold til trafiksikkerhed. Det hjælper os, når vi arbejder med myndighedsgodkendelser, hvis vi som her fx gerne vil lave hastighedsbegrænsninger, forklarer han og fortæller, at holdninger og prioriteringer er meget forskellige fra kommune til kommune.
Eksperter fra hele landet
I infrastruktur Aarhus har Christoffer og kollegaerne gransket lokalplanen og lavet en detaljeret trafikplan for området, i samarbejde med arkitekten. Her ser man bl.a. på, hvordan vejene skal se ud, for at man kan afvande, og hvilke belægningstyper der vil holde bedst. Lige nu udarbejder de myndighedsprojektet for området.
Fra Aalborgkontoret hjælper en geotekniker med at belyse risici og konsekvenser ved det materiale, som man har valgt til at terrænregulere og forbelaste fx under vejene. Man genanvender knust byggemateriale fra de nedrevne fabriksbygninger. Aalborg kontoret bidrager også med assistance til at arbejde rundt om de mange fredningslinjer, der er i området der både indeholder, fortidsminder, skov og å.
Eksperter fra både Allerød og Aarhus har arbejdet med komplicerede 3D modeller, der viser, hvordan vandet løber. Der er 3D modeller for servicevand, men også for regnvand i en skybrudssituation. Beregningerne bruges til at designe terrænet, så det fungerer så optimalt som muligt. Dette arbejde laves i tæt dialog med VandcenterSyd i Odense.
– Det er fedt med sådan et stort projekt, der trækker tråde rundt til alle vores afdelinger på tværs af fag og geografi, fortæller Christoffer og glæder sig over, at projektsamarbejdet kører godt på trods af Corona og samarbejde hver for sig. Han lægger dog heller ikke skjul på, at det bliver dejligt at kunne mødes med kollegaerne under normale forudsætninger igen.
Ud over byggemodning, er Niras også ingeniør på alle fag i projektet og varetager desuden projekteringsledelse, IKT-ledelse og arbejdsmiljøkoordinering i projekteringsfasen.