Få overblikket: Nu bygges der for 860 mio. bedre idræt i København

Københavns Kommune har fået mulighed for at bruge 860 mio. kroner ekstra på idrætsfaciliteter i perioden 2022-2030, og nu er der en plan for, hvordan pengene skal bruges.
Der skal bygges og renoveres idrætsfaciliteter i København, så færre - unge som ældre - skal vente på at kunne dyrke sport. Foto: Getty Images.
Der skal bygges og renoveres idrætsfaciliteter i København, så færre - unge som ældre - skal vente på at kunne dyrke sport. Foto: Getty Images.

Med Regeringens initiativ ‘Tættere på – grønne byer og en hovedstad i udvikling’ har Frederiksberg og Københavns Kommune fået ekstra anlægsmåltal på 1 mia. kroner fra 2022-2030.

Formålet er at bygge og renovere flere idrætsanlæg, så færre skal vente, og flere kan dyrke idræt.

Nu er en plan for udmøntningen af den såkaldte ‘Idrætsmilliarden’ klar:

Ørestad Idrætspark

– Ørestad Idrætspark skal placeres ved Metrovej øst for Vestamager metrostation. Idrætsparken kommer til at bestå af et fodboldanlæg med flere kunstgræsbaner, tilhørende klubhus og streetarealer.

– Ørestad Idrætspark skal opføres i perioden 2023-2026. Det er der afsat 54,7 mio. kroner til.

Beach-anlæg på Emdrupparkens Idrætsanlæg

– Der er afsat 2,2 mio. kroner til et opføre et beachanlæg på 1.200 m2 i Emdrupparkens Idrætsanlæg.

Pulje til faciliteter til street hubs

– Der er afsat 7 mio. kroner til etablering og opgradering af faciliteter til streetidræt.

Dræn og varme i boldbanen på Østerbro Stadion

– Der er afsat 19,5 mio. kroner til udskiftning af eksisterende dræn, genopretning af fodboldbanen og etablering af varme under fodboldbanen.

Nyt klubhus på Bavnehøj Idrætsanlæg

– Der skal bygges et klubhus på ca. 650 m2 med en aktiv tagflade på ca. 300 m2. Det afsættes der 31,6 millioner kroner til.

Boldspilstorv i Titanparken

– Der er afsat 1,6 mio. i 2023-2024 til i anlægstilskud til at etablere et boldspilstorv i AKB Titanparken samt et tilskud til proces og projektudvikling.

Omklædningsfaciliteter på Kløvermarken

– Der er afsat 1,7 mio. kroner til at planlægge byggeriet af omklædningsfaciliteter.

– Der har været arbejdet med flere mulige versioner af et nyt klubhus. Det er besluttet at arbejde videre med scenarie 1a, som indeholder omklædningsfaciliteter og lokale til vægtløfterklubben AK Thor.

Pulje til foreningsdrevet idrætskapacitet og etablering af idrætsanlæg på tagene af nybyggerier

– Der er afsat 27,5 mio. kroner i perioden 2023-2026 til etablering eller opgradering af idrætsfaciliteter.

Valby Idrætspark

– Det er med budgettet vedtaget, at Valby Idrætspark skal følge udviklingsscenarie Y.

– Der afsættes 43,6 mio. kroner i 2022-2024 og 2026 til etablering af fire nye kunstgræsbaner samt blandt andet planlægning af flytning af hockeybane og ny multihal ved Hafnia-Hallen.

Sundby Idrætspark

– Det er med budgettet vedtaget, at Sundby Idrætspark skal følge udviklingsscenarie Y1.

– Der er afsat 13,3 mio. kroner i 2022-2024 til en kunstgræsbane og planlægning af en tennishal, omlægning af tennisbaner og renovering af de to nordligste haller og en aktivitetssti.

Udvidelse af åbningstid i havnebade

– Der er afsat 0,2 mio. kr. årligt fra 2023 til 2026 til at udvide den offentlige adgang i de tre kommunale havnebade Islands Brygge, Fisketorvet og Sluseholmen med otte måneder.

Frem til udgangen af 2023 er der afsat 2,5 mio. kroner til at igangsætte forundersøgelser af yderligere otte idrætsfaciliteter:

– Potentialerne for etablering af et Gymnastikkens Hus skal afsøges.

– Der skal udarbejdes en helhedsplan for Bellahøjmarken herunder området omkring Grøndal MultiCenter og Genforeningspladsen.

– Der skal udarbejdes en helhedsplan for Ryparkens Idrætsanlæg.

– Mulige placeringer af specialanlæg med svømmehal og gymnastikfacilitet i Vanløse skal undersøges.

– Mulighederne for at etablere et eller flere idrætstårne med plads til en række forskellige idrætsfaciliteter i København skal undersøges.

– Mulighederne for at placere nye skoleidrætshaller og skolesvømmehaller ved eksisterende skoler i København skal undersøges.

– Mulighederne for at placere nye svømmehaller i København Kommune skal afdækkes.

– Vinterbadefaciliteter: Gennemgang og analyse af nuværende badesteder (havnebade og badezoner) samt eventuelt nye placeringer.

Relateret indhold