Etablerer trailcenter i Skanderborgs unikke natur

Skanderborg Trailcenter skal gøre smuk natur ekstra attraktiv ved at gøre den endnu mere tilgængelig for både udendørs- og indendørs aktiviteter
Det kommende trailcenter i Skanderborg lægger op til, at brugerne kan dyrke alle mulige slags outdooraktiviteter som f.eks. trailløb, ridning, mountainbike og orienteringsløb. Illustration: DIF/Danske Trailcentre
Det kommende trailcenter i Skanderborg lægger op til, at brugerne kan dyrke alle mulige slags outdooraktiviteter som f.eks. trailløb, ridning, mountainbike og orienteringsløb. Illustration: DIF/Danske Trailcentre

Skanderborg får et fantastisk bynært Trailcenter på kanten af Anebjerg Skov. De nye faciliteter kommer til at udgøre en let tilgængelig og rummelig arena for et væld af idrætsaktiviteter i naturen. Her kan alle uanset alder og færdigheder udfolde sig og blive en del af fællesskabet. Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med 2,42 mio. kr.

Projektet er en del af partnerskabsprojektet ‘Danske Trailcentre’, hvor DIF, Lokale og Anlægsfonden og de fem kommuner Skanderborg, Kolding, Bornholm, Silkeborg og Svendborg har udviklet faciliteter, der skal understøtte, at både nuværende og nye brugeres kan mødes i naturen omkring aktivt udeliv.

Trailcenteret i Kolding blev som det første bygget i 2020 og indviet i foråret 2021, og nu er det altså Skanderborgs tur til at igangsætte byggeriet af Trailcenter Skanderborg, der får en helt unik placering på kanten mellem Skanderborg Fælled, der både rummer rådhus, idrætshal og fodboldbaner, og den nye Anebjerg Skov.

Her skal faciliteterne være med til at åbne skoven op som aktivitetsområde, og bygge bro imellem inde- og udeidræt, så der både bliver plads til aktiviteter som yoga og rulleski.

Jens Øyås Møller, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden, siger:

– Skanderborg Trailcenter er et vigtigt eksempel på et moderne mødested i naturen, hvor den arkitektoniske ide gennemsyres af brugernes ønske om at være i nærkontakt med naturen. Her skal der fortrinsvis bygges uopvarmet, men med mulighed for at skabe ordentlig ly og læ, og det mangler vi i den grad gode eksempler på. Trailcenteret er designet som et tilgængeligt sted hvor alle kan være, og hvor brugerne deler, det synes vi er en både social og økonomisk bæredygtig måde at understøtte fritidslivet på.

Binder to bygningskroppe sammen

Det er Cubo Arkitekter, der har tegnet trailcenteret med fokus på at sætte naturoplevelsen i centrum. Et sted der kan åbnes næsten helt op på dage med godt vejr, og afskærmes mere når vejret viser tænder.

Trailcenterets to forskudte bygningskroppe bindes sammen af et overdækket areal, og rundt om hele komplekset skabes en masse attraktive uderum.

Under tag byder trailcenteret på både et fleksibelt træningsområde med gummigulv og loftophæng til f.eks. TRX, plads til instruktion og formidling, toiletfaciliteter, depotrum, værkstedsområdet samt en opvarmet ‘varmestue’ og dertilhørende tekøkken.

Mod syd etableres en integreret MTB-startrampe og en stor opholds- og træningstrappe. I forlængelse af dette område planlægger kommunen og flere brugergrupper anlæggelse af MTB-teknikbane med pumptrack, områder til udetræning og en forhindringsløbsbane.

Læs mere under billedet…

Trailcenteret skal kunne bruges både i godt og mindre godt vejr, og skal derfor kunne lukkes af i dårligt vejr. Illustration: DIF/Danske Trailcentre
Trailcenteret skal kunne bruges både i godt og mindre godt vejr, og skal derfor kunne lukkes af i dårligt vejr. Illustration: DIF/Danske Trailcentre

Brugerne er med

Sammen med Cubo Arkitekter har Skanderborg Kommune gennemført en involverende designproces, hvor de kommende brugere har været helt inde i maskinrummet, og det afspejles tydeligt i udformningen af det nye trailcenter.

Brugerne har ønsket at skabe uformelle rammer om uformelle møder på tværs af brugergrupper, på et sted der skal være det naturlige udgangspunkt for træning og ophold i naturen.

– Trailcenteret kommer til at løfte et i forvejen unikt område, hvor skov og natur møder byen, og hvor det traditionelle foreningsliv møder selvorganiserede idrætsformer som trailløb og mountainbike. Fælleden og trailcenteret kommer til at skabe en særlig helhed, hvor der er rum til både traditionelle hal- og baneidrætter samt for bevægelse i naturen. Visionen i Skanderborg Kommune hedder ‘Mennesker møder mennesker’, og trailcenteret er et godt billede på det. Dels er det resultatet af en bred brugerinddragelse og dels bliver det et mødested for motionister i alle aldre, siger borgmester Frands Fischer.

Relateret indhold