Ny Overlund Skole – Lysningen
- Projektet omfatter opførelse af skole og kulturhus i nærheden af Overlund Hallen, der samtidig renoveres.
- Byggestart: September 2021
- Forventes færdigt: Primo 2024
- Budget, samlet, estimeret: 204 mio. kr.
- Omfang: 13.000 m², 4 etager.
- Bygherre: Viborg Kommune
- Arkitekt, totalrådgiver, landskabsarkitekt: Arkitema
- Ingeniør, totalrådgiver: OJ Rådgivende Ingeniører
- Entrepriseform: Fagentreprise
- Bæredygtighed: DGNB Guld-certificeret
- Kilde: Byggefakta
Med hjælp fra bærende limtræssøjler begynder skolecenter Lysningen i Overlund ved Viborg nu at rejse sig tre etager over terræn. Skolen opføres som et søjle-bjælkehus med bærende søjler af limtræ og bjælker i stål, mens etagedækkene bliver udført med betonelementer.
For NCC er træ langt fra et ukendt materiale at arbejde med, da entreprenørvirksomheden pt. også arbejder på to store kontorhuse i træ i Odense: Bygningsstyrelsens 36.500 kvadratmeter kontorhus på Lerchesgade i Odense og et 20.000 kvadratmeter hovedsæde for to robotvirksomheder, der begge skal opføres med bærende konstruktioner i træ.
Her er NCC’s tømrere, snedkere, betonelementmontører og struktører blevet fortrolige med, at tolerancerne i træbyggeri er meget mindre end i betonbyggeri.
– Lysningen er et spændende skolebyggeri, hvor vi kan trække på de erfaringer vi allerede har fået på Fyn. Det er endnu ikke så almindeligt i Danmark at bygge stort i træ, men i NCC har vi erfaringer fra både Norge og Sverige, som vi kan trække på, siger Søren F. Andersen, områdedirektør i NCC Råhus Vest.
Skolen skal skabe rammerne for undervisning fra 0. til 9. klasse og vil desuden blive et centralt sted for byens lokale fritids-, idræts- og kulturliv.
Limtræ med stor styrke
Store bygningskonstruktioner med bærende elementer af træ vinder stille og roligt frem i Danmark, og altså nu også i Overlund ved Viborg. De bærende søjler i limtræ har stor styrke.
– Træ er endnu ikke så almindeligt i store bygninger herhjemme, men det skaber et godt indeklima, og så lagrer træ en masse CO2, så vi ser det som en spændende og miljømæssig rigtig vej at gå, siger arkitekt, byggeøkonom og DGNB-konsulent Jørgen Frandsen, der fungerer som bygherrerådgiver for Viborg Kommune.
Lysningen, der er tegnet af Arkitema og har OJ Rådgivende Ingeniører som rådgiver for Viborg Kommune, bliver i tre etager i forskudte planer. Dertil kommer kælder til teknik, depot og omklædningsrum.
Skolen, der skal indstilles til certificering efter DGNB’s bæredygtighedsklasse på guld-niveau, forventes at stå færdig primo 2024.