Eksperter: Stadionudbud i Silkeborg bør gå om

Byggeriet af Silkeborg IF's nye stadion er ramt af beskyldninger om inhabilitet. Silkeborg Kommune slår fast, at loven er overholdt.
Beskyldninger om inhabilitet har svirret omkring byggeriet af et nyt stadion i Silkeborg, og fire ud af fem tilbudsgivere har trukket sig fra konkurrencen om at blive rådgiver på projektet. Foto: Colourbox.
Beskyldninger om inhabilitet har svirret omkring byggeriet af et nyt stadion i Silkeborg, og fire ud af fem tilbudsgivere har trukket sig fra konkurrencen om at blive rådgiver på projektet. Foto: Colourbox.

Fire ud af fem tilbudsgivere har trukket sig fra konkurrencen om at blive rådgiver på byggeriet af et nyt superligastadion i Silkeborg, og to af dem har offentligt givet udtryk for, at de mener, at udfaldet har været bestemt på forhånd. Det skriver Jyllands-Posten.

Det er Silkeborg Kommune og Silkeborg IF Invest, der er bygherrer på det nye stadionbyggeri, som helt fra starten har været ramt af beskyldninger om inhabilitet.

Beskyldningerne går på, at det eneste tilbageværende hold i konkurrencen – bestående af Årstiderne Arkitekter og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma – har urimelige fordele. Begge firmaer har adresse i Papirfabrikken i Silkeborg, som er ejet af Silkeborg IF, og det er samtidig Årstiderne Arkitekter, der har tegnet det nye stadion, som rådgivningen omhandler. Derudover har de to firmaer ydet sponsorater til stadionprojektet på i alt en million kroner, og slutteligt er bestyrelsformanden i Silkeborg IF, Henrik Lyhne, advokat for Årstiderne Arkitekter.

Udbud bør gå om

De fire hold, som har trukket sig fra konkurrencen er Friis & Moltke, P+P Arkitekter, Midtconsult i samarbejde med Cubo Arkitekter samt Grontmij i samarbejde med Kjær & Richter. Flere eksperter mener, at udbuddet bør gå om, selv om det har overholdt lovens rammer.

– Maksimalkatastrofen er, at alle på når én trækker sig. Det efterlader en meget begrænset konkurrence. Derfor må man efter min vurdering annullere sådan et udbud. Det giver ikke nogen mening at give opgaven til den ud af én, som klarer sig bedst, siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Samme holdning har Preben Dahl, chefjurist i brancheorganisationen Danske Ark.

– Efter sådan et frafald ville jeg nok føle, at jeg havde gjort noget forkert og analysere hvad. Jeg ville nok vælge at annullere og byde det ud igen, siger han.

Silkeborg Kommune afviser

Borgmester i Silkeborg, Steen Vindum (V), har forståelse for, at forløbet kan se skidt ud. Men han afviser blankt alle beskyldninger om inhabilitet og slår fast, at loven er overholdt.

Og udbuddet kommer ikke til at gå om. Silkeborg Kommune og Silkeborg IF Invest har accepteret tilbuddet fra Årstiderne Arkitekter, som altså var eneste tilbageværende hold i konkurrencen.

Det nye Superligastadion i Silkeborg kommer til at koste cirka 120 millioner kroner.

Relateret indhold